СКАДАР на Дрини, мост популарно назван Братољуб, који физички, али не још и фактички, повезује Љубовију на десној, српској обали и Братунац на левој је - готово пуст. И на левој страни Дрине су Срби, али мост већ дуго не служи ономе за шта је направљен - да повеже Србију и БиХ и народе који су вековима наслоњени једни на друге.

Милован Ковачевић, председник општине Љубовија, каже да је вест да је Председништво БиХ наложило Савету министара БиХ да обезбеди још три милиона марака, за изградњу приступног пута до моста на Дрини и здања за контролу возила, путника и робе, с одушевљењем је примљена на обе обале Дрине. Већ је две године прошло од када је Србија изградила мост и испунила све договорене обавезе.

Ако све буде било како треба, сматра наш саговорник, "радови на левој обали, где ће бити контроле за обе државе, могли би да почну за месец дана".

На Братољубу су само полицајци који контролишу да га не користе мигранти за илегалан прелаз државне границе и којекакви мешетари, којима је Дрина била и остала "мека" за шверц и кријумчарења.

- Прича се да политика "кочи" радове, да се неки плаше да ће бити конкуренција прелазу у Каракају, код Зворника, мада су сви имовинско-правни послови решени и изабрани извођачи посла - каже Мујо Салиховић, пензионер из оближњег села Побрђа, код Братунца, који крај моста пеца рибу. - Ово је мост који је, од највеће важности, не само за Братунац и Љубовију, већ и за повезивање средишњих делова Србије и БиХ. Колико је важно за камионџије из овог краја, који често прелазе са једне на другу обалу, не треба ни наглашавати.

Прочитајте још - СУДБИНА МОСТА "БРАТОЉУБ": Отварање кочи 3,5 милиона

Царињења код Љубовије и Братунца не само што нема, већ ни било каквог другог саобраћаја, осим путничког преко старог моста, који је у више него очајном и ризичном стању. За њега и безбедност на њему одавно нико није ставио "параф".


Прилаз мосту са БиХ стране

- Како се не бисмо радовали отварању новог моста, кад преко старог не смеју више да иду ни комбији, а за царињење камиони сваки пут направе стотинак километара више, него да је "код куће" - каже Спасоје Мушикић из Братунца. - Наша матица Србија је, пре скоро две године, урадила своје, баш као мајка која мисли најбоље о својим чедима. Надам се да ће и они који су "кочили" радове сада да их "откоче" или да их започну, без обзира на изговор зашто се чекало. Боље икад, него никад.

Смиљка Мишикић, Спасојева супруга, каже да је "мост вишеструко користан, због свакодневне комуникације из града у град, а посебно због деце која иду у школу у Љубовију или Братунац".

- Кад мост буде отворен, бићемо као један град, што је благодет коју желимо и којој се надамо, стари наш сан, ево доживљен вољом власти Србије, а надамо се и ове у РС и БиХ.

Братунчанин Јован Симић каже да "нема тог човека који се не радује да мост буде отворен, јер то, за овдашње људе, значи велики добитак за свакодневни живот, за комуникације, дружење, рад, учење и љубав младих са две обале Дрине".

- Треба само видети стари мост, који је у јадном стању, и нови, па схватити ко нас је и како "погледао" да нас повеже, после толико деценија, без лажних обећања како је урадила власт Србије на челу са председником Александром Вучићем - каже Симић. - Како су обећали, тако је било од почетка до краја, а неке друге власти су од свих обећања само наводиле локацију садашњег моста као одговарајућу за ваљано премошћавање Дрине.

Прочитајте још - Трнинић: "Братољуба" пустити у рад што пре!

Јован Радовић из Братунца каже да се радује отварању моста "као мало дете". То је, указује он, повезивање центра два града, две државе, два братска народа. Што у шали, што у збиљи каже, односом према мостовима види се ко је читао, схватио и разумео са колико је љубави, али и знања, о мостовима писао наш нобеловац Иво Андрић.

- Већи дар од моста на Дрини нисмо могли да добијемо, јер ће он бити "жила куцавица" за све наше породице, фирме, радње, наше државе - истиче Радовић. - Верујем да ће и власти у БиХ, надлежне за довршетак радова, учинити свој део посла. Крајње је време да наше братољубље, које је премостило Дрину, "премости" и оно што се зову "наша посла". Једва чекам да пређем, као човек, нови мост на Дрини, чију сам изградњу пратио из дана у дан.

За Тому Савића из Братунца "радовање је нешто што се, једноставно, подразумева кад је реч о новом мосту".

- Ко није свестан његовог значаја, онда му не вреди ни говорити, јер је реч о насушној потреби оба ова краја и обе државе, што ће унапредити и живот и рад свих нас - поручује Савић.

Мујо Салиховић (лево) с нашим репортером

МАШТАЛИ КАО ДЕЦА

СЛАВИША Бојић (на слици) из Љубовије, кога смо затекли крај њиве засађене дуваном код моста, верује да је близу дан, када ће "саобраћај да заживи, на корист, срећу и задовољство овдашњих људи, међу којима су многи, још као деца, маштали о том дану".