ПРИЖЕЉКИВАЛА сам, све ово минуло време, да поново видим девојчицу из Мјанмара. Да видим колико је порасла, напредује ли. Како то обично бива, жеља ми се остварила изненада, кад сам најмање очекивала - тачно осам месеци након што сам је онако промрзлу унела у аутобус који сам возила. Сусрет је био краткотрајан, али много ме је обрадовао.

Овако племенита Ирена Ивић Дробњак (52), возач аутобуса у Систему за транзит Милвокија, описује сусрет са девојчицом из Мјанмара коју је 22. децембра спасла док је сама, боса и готово гола, ходала прометном улицом Милвокија на минус 10 степени.

- Срели смо се случајно, пошто сам завршила смену, у улици испред терминала где радим - прича Ирена за "Новости". - Девојчицин отац је дошао да купи месечну карту. Кад ми је пришао, одмах сам га препознала јер сам га накратко видела тог децембарског дана када се све догађало. Иако не говори добро енглески, разумела сам да жели да ми покаже девојчицу.

Наша саговорница је, како каже, заувек упамтила девојчицине окице, али не скрива да се изненадила када ју је поново угледала:

- По очима и изразу лица увек бих је препознала, али она је за протеклих осам месеци много порасла, сада већ има готово две и по године. Пријатно ме је изненадила. Права, преслатка девојчица. Помиловала сам је по коси и мало јој тепала. Нисам могла ни име да јој сазнам јер њен отац није разумео шта га питам и због тога ми је баш жао. Најважније је, међутим, да је она добро и да је са родитељима. Нисам раније успела да је видим, јер нисам знала где да је потражим. Само сам претпостављала да је у децембру живела близу места где сам је угледала. Желим јој само да буде здрава и срећна, где год да је.


ПРОЧИТАЈТЕ И:Ирена из Милвокија: Част ми је што сам међу племенитимаИрена је до 2000. године живела у Прокупљу и била васпитачица у Мерошини. Те године извукли су је на лутрији за америчку "зелену карту" и одлучила је да окуша срећу "преко баре".

ПОДВИГ Слика која је обишла свет


ПОДВИЖНИК "НОВОСТИ"

ХУМАНОСТ Ирене Ивић Дробњак, Српкиње родом из Прокупља, задивила је свет. Није било медија да није пренео снимак или фотографије жене - возача аутобуса у Милвокију, која је зауставила возило да спасе дете од годину и по. За овај подвиг, Ирена је добила специјалну плакету "Вечерњих новости" за најплеменитији подвиг године.