ЈОШ једна генерација кадета Војске Србије и Медицинског факултета ВМА стасала је за потпоручнички чин. Интонирањем химне "Боже правде", читањем указа председника Србије и традиционалним бацањем шапки у ваздух, у суботу је испред Дома Народне скупштине одржана свечана промоција најмлађих официра Војске Србије.

Прву розету на еполетама, пред окупљеним грађанима, поносно je показало 160 кадета, а најбољим потпоручницима додељени су бодежи и официрске сабље.

- Овај дан свечано прослављамо зато што ви, официри, ступате на најчаснију дужност - поручио је председник Србије и врховни командант ВС Александар Вучић најмлађим официрима. - Ви сте ешалон слободе и суверенитета наше отаџбине, синови слободе која је друго име за Србију, гарант спокојне и мирне будућности за наше грађане. Поносно стојите пред лицем јуначких предака, свесни за које идеале су они чинили епска јунаштва и подносили највеће жртве. Нека ваше сабље блесну у парадном строју, нека српски стегови буду снажно подигнути у ваздух. Ви сте гарант мирне и спокојне државе, нама једине вољене Србије.

Наводећи да је Србија способнија много више него икад да самостално заштити границе и одврати сваки покушај угрожавања нашег народа, Вучић је истакао да данас смемо да кажемо да имамо сопствене интересе, своје пријатеље који не морају свима да буду пријатељи, јер водимо рачуна о себи и свом народу.

- У условима покушаја ревизије историје и претварања џелата у жртву, Србија успешно води европску политику, али и једнако добро сарађује са Русијом, Кином, САД и пре свега чува и води политику мира на Балкану - нагласио је Вучић. - То је постало могуће када смо се, уместо снисходљивог додворавања, окренули себи и свом историјском искуству. Прихватамо да су и други имали жртве, памтимо и осуђујемо почетак агресије 1999. и посебно поштујемо официре који су натчовечанском храброшћу на српским Термопилима, Кошарама, зауставили непријатеља.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ЗАВРШЕНА СВЕЧАНА ПРОМОЦИЈА: Србија добила најмлађу генерацију официра (ФОТО)


Војна академија је једна од најугледнијих школа за официре у свету, истакао је Вучић, и нагласио да су је одувек уписивали талентовани и храбри младићи и девојке васпитавани родољубивим примерима из наше прошлости, надахнути десетерцима о Косову и српским устанцима.


Министар одбране Александар Вулин са најмлађим официрима


Најуспешнијим кадетима Војне академије - Стефану Милићевићу, Милошу Басарићу и Стефану Рашовићу, председник Вучић уручио је официрске сабље, симболе официрске части, а министар одбране Александар Вулин парадне бодеже најбољим кандидатима Медицинског факултета ВМА: Стефану Спирићу, Јелени Обрадовић и Марини Радовановић.- После напорног рада и пуно одрицања, наше студије смо привели крају и стекли многа корисна знања и вештине које ћемо применити у очувању мира и слободе Србије - рекао је Стефан Милићевић. - Могу да кажем у име свих нас који смо данас постали официри, да ћемо постављене задатке извршавати одговорно. Част је наша имовина, али и наслеђе које ћемо чувати за будуће генерације. Хвала свима који су веровали у нас.

Испред Дома Народне скупштине били су и премијерка Србије Ана Брнабић, министри у Влади, председник Републике Српске Милорад Додик, представници војног руководства, гости из земље и иностранства, као и родбина и пријатељи кадета и грађани.- Без снаге ума и одважности срца ништа није релевантно за победу - нагласио је Бојан Зрнић, начелник Војне академије. - Управо због тога што код својих кадета развија обе ове компоненте, Војна академија је институција од стратешког значаја за одбрану Србије и у њој стасавају генерације официра.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ВУЧИЋ ПОРУЧИО ОФИЦИРИМА: Ви сте ешалон слободе и суверенитета Србије


Нови потпоручници учествовали су у свечаном дефилеу, а њихов корак пратили су налети авиона и хеликоптера. Надлетела су три авиона "миг-29", затим и три "орла", а потом је уследио и налет три "супергалеба г4". Приказан је и нови хеликоптер Х-145М, а затим су у пару надлетели хеликоптери Ми-17. Летачки програм завршен је налетом хеликоптера "гама".

На крају свечаности, потпоручници, кадети и окупљени грађани као из једног гласа отпевали су песму "Марш на Дрину". Шапке су полетеле у ваздух, кренуле су сузе радоснице, пољупци, загрљаји и међусобне честитке најмлађих официра.


СРБИЈА СЕ РАДУЈЕ СА ВАМА

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић поручио је најмлађим официрима да ће њихова позиција бити нешто лакша у односу на претходнике, а њихов животни стандард неупоредиво бољи.

- Србија се данас радује заједно са вашим породицама - нагласио је Вучић. - Желимо да остварите своје снове, да заснујете породице и да вам деца буду попут вас.


ВИЛА СА КОШАРА

КАДА је Катарина Божић, заједно са кадеткињама Војне академије запевала песму "Вила са Кошара", нико није остао равнодушан. Многима су кренуле сузе док су слушали потресне стихове о јунацима који су пали за слободу наше земље:


Крвав месец врх Кошара,
Гробнице га српске скриле,
Једним ехом мрак дамара
И јецајем горске виле.


Смртним ропцем шума збори:
Вратите се браћо мила,
Зар вам мушки рс не кори
посестрима ваша вила?
Одсекли јој пси увојке,
Сустигла је мрска хајка,
Ал` се не да зор девојка,
Нагоркиња наша мајка.


Но крстаче ове стражи
И аманет витезова,
Јуначке им ране блажи
Старом песмом са Косова.


Тихо тужи и запева,
Неневикла на окове,
К`о Косовка, негда, дева,
Мртву браћу песмом зове.
Вратите се соколови,
Вратите се мени амо,
Траже од нас прадедови,
Да душмане истерамо.


Дижите се див јунаци,
Почивати још не смете,
Треба јарам да се збаци
И да опет погинете.


Нема Космет ко да брани,
трулије су њине кости,
дижите се опевани,
а њима нек` Бог опрости.


Они мртви светом ходе,
А нису ни били живи,
`ајде браћо, устај роде,
Јуриш соколови сиви!