Рупа у озонском омотачу изнад Анктартика ове године би могла да буде најмања у претходне три деценије, процењују научници.

Посматрања испуштања гаса високо у атмосферу показују да се ове године није отворила онако како се то обично дешава.

Коперникус служба за посматрање атмосфере (CAMS), при Европској унији, саопштила је да је тренутно рупа дупло мање површине него што је просек за средину септембра.

Рупа се тренутно налази далеко од тачке Јужног пола.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - GLOBALNA EKOLOŠKA PRETNjA: Kineske kuće ugrožavaju ozonski omotač

CAMS стручњаци предвиђају да ће се наредних дана рупа додатно смањити.

Озон је молекул састављен од три атома кисеоника и он филтрира штетне ултраљубичасте сунчеве зраке. Овај гас се стално ствара и уништава у стратосфери, отприлике 20 до 30 километара изнад површине Земље.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -  NASA: Džinovska ozonska rupa se najzad smanjuje (VIDEO)

У незагађеној атмосфери, овај циклус стварања и растварања је уравнотежен. Али хемикалије које садрже хлор и бром, а настају услед људских активности, нарушавају ту равнотежу.

Резултат тога је губитак озона и он је највећи управо изнад Антарктика сваке године у септембру и октобру.

Монтреалским протоколом потписаним 1987. године забрањене су најштетније хемикалије како би се решио проблем са рупом у озонском омотачу.

Прошле недеље рупа је била површине око пет милиона квадратних километара. Прошле године у ово време била је четири пута већа, а 2017. површина је износила десет милиона квадратних метара.

Венсан Анри Пеу, који се налази на челу CAMS, каже да су овогодишњи резултати охрабрујући, али да нема места за опуштање.

Како наводи, опоравак озонског омотача зависи од климатских промена јер дугорочно хлађење у стратосфери може да одложи процес. Такође, не може се искључити ни могућност неауторизоване емисије супстанци које штетно утичу на озон.

"У ствари, емисија друге хлором најбогатије хемикалије - хлорофлоугљеника је забележено прошле године", рекао је он.

"Веома је важно да на међународном нивоу наставимо да пратимо шта се дешава са озонским омотачем и бележимо промене на годишњем нивоу", додао је Пеу, а преноси ББЦ на српском.

CAMS прикупља податке захваљујући ЕУ свемирској летелици Сентинел 5П и Метоп метеоролошким сателитима који редовно надлећу Јужни пол.

Омотач са сваки године почиње да се тањи изнад Антарктика када прође зима.

Научници кажу да иако је ове године такође почео да се тањи чак и раније од очекиваног периода, процес је заустављен због изненадног загревања у високој атмосфери.

Прошле године на скупу Светске метеоролошке организације о овом проблему научници су саопштили да би око 2060. могао да се врати на ниво на којем је био пре 1970-тих година.