У СВЕТСКЕ рекорде оригинално се уписује и архитекта Гордана Радуловић (40) која себи и својима гради насеобину, вероватно јединствену у свету - армирану пећину под брдом са баш свим технолошким уређајима и инсталацијама као за свако савремено домаћинство, а у којој ће сав намештај, осим душека за спавање и седење, бити од - бетона! Са енергетском ефикасношћу од 18 до 20 Целзијусових степени и зими и лети, све то - без грејања!

Необична грађевина ниче уз уски пут од Горњег Милановца ка манастиру Вујан. Арматурни "костур" од осам тона гвожђа биће довршен за неколико дана. Следи му малтерисање, а на крају ће цела та "вила" од 140 квадрата, осим улаза, бити апсолутно подземна, затрпана са више од пет хиљада кубика земље! Пре почетка градње, њена локација облика потковице укопана је у брдо, ископом две хиљаде кубика земље...

- Одувек волим необичну архитектуру - сетно нам сведочи Гордана. - Тако, реших да и сама направим једну, стамбену, овде на имању мог деде Момчила. Три месеца, ноћима нисам спавала, док нисам створила потпуни план. Градњу углавном финансира мој брат Ђорђе Трифуновић (44), програмер. У почетку, многи су ме одвраћали од ове идеје, сад ми сви верују.

Гордана нам објашњава да је конструкција пећине од хексагоналног плетива мрежа израђена у сводовима, а они су најбољи пренос оптерећења.

Прочитајте још - СРПСКИ АРХИТЕКТА УЗВРАЋА АМЕРИКАНЦИМА: Лепенци нису из увоза

- Нема ту зидања, шаловања, оплате... биће ово као љуска од јајета, дебела шест центиметара - објашњава Гордана. - У објекту нема правог угла. Све је неправилног облика! Тражимо искусне мајсторе за малтерисање, али се боје да то на овом специјалном објекту неће моћи добро урадити...

Арматурна конструкција сада изгледа као нестваран призор с неког другог света уз обичне сеоске куће. За кратко време, кад буде затрпан, од њега ће бити видљиви само улаз и уз њега два прозора. Цело здање ће се "стопити" са конфигурацијом терена. А улазиће се одозго, са брда, кроз неправилни степенични тунел наниже.

- Већ су кроз будућу подземну пећину спроведене инсталације: струја, вода, интернет, ТВ, камере за обезбеђење... Унутра неће постојати ниједна врата, осим на купатилу и остави за храну. Прелазиће се из једне просторије у другу. Све тече, прелива се из једне зоне у другу, из свода у свод. Јесте ли игде видели ормаре у спаваћој соби, кревете на спрат, атеље архитекте, трпезаријски сто са полицама, радни сто, столице и фотеље, а све то од бетона? Цео овај мој објекат, не рачунајући инсталације које ће бити сасвим невидљиве, сав је од природних материјала. Зато ми се не свиђа што ће ту морати да буде шпорет, бојлер и веш-машина... Али, биће невидљиви испод тунелског степеништа - објашњава Гордана, водећи репортера "Новости" кроз сводове здања необичног и пре него што је изграђено до краја.

Прочитајте још - Пеђа - филозоф и песник простора

ПРОДАЈА ПРОЈЕКТА?

- НИСАМ ни размишљала о продаји пројекта ове грађевине, сада је најважније да њену градњу довршим - вели Гордана.

ПОМАЖЕ ГИБО ЛИМАР

ЈЕДАН од ретких помагача Гордани на градњи стамбене пећине је Радослав Грујовић (63) из оближње Луњевице. Иако саобраћајни инжењер, ни дана се није бавио тим послом, већ лимаријом, а у овим крајевима познат је као Гибо Лимар. И он је творац необичних изума: трубе за Сабор у Гучи од 22 метра, трубицикла којим једна особа вози нешто мању трубу, шпоретића који стану на длан, а раде као велики, сличног лампека за печење ракије...

- Чим ми је Гоца образложила свој план, супротно неверницима, рекао сам: што год пожелимо, можемо да направимо! И ево, направићемо! Скоро целу ову конструкцију смо направили она, неколико повремених помоћних радника и ја - прича Гибо Лимар.