Пет последњих година од 2015. до 2019. ће бити најтоплији период икад регистрован на планети, после врелог лета 2019. године, саопштиле су данас Уједињене нације уочи самита о клими у присуству шездесетак светских вођа у Њујорку.

Просечна температура у периоду 2015-2019. ће бити виша од 1,1 степен Целзијуса о односу на период 1850-1900, показује извештај који је објавила Светска метеоролошка организација, која даје актуелно стање климе на планети.

Прочитајте још: НАУЧНИЦИ УПОЗОРАВАЈУ: Ако наставимо овако да се хранимо биће патње и глобалних немира

Најновији подаци потврђују тенденцију претходне четири године које су већ биле најтоплије икад забележене, односно од 1850. године. Такође се знало да је јули 2019. године био обележен са више врелих таласа посебно у Европи, и да је потукао апсолутни рекорд за висину температуре.

Угаљ, нафта и гас наставили су да расту током 2018. године. Емисија гасова са ефектом стаклене баште су порасле, и 2019. године биће најмање на истом нивоу као 2018. године, предвиђају научници који су радили на овом извештају УН.

Концентрација угљендиоксида у атмосфери ће, како се очекује, достићи нови врхунац до краја 2019. године, према прелиминарним подацима, односно биће 410 делова за милион.

Према садашњем стању преузетих обавеза земаља за смањење емисије штетних гасова, планета ће бити топлија за између 2,9 и 3,4 степена Целзијуса до 2100. године.

Из тога произилази да напори земаља у борби против штетних гасова треба да се упетоструче да би се загревање задржало на плус 1,5 степен Целзијуса како је предвиђено уговором из Париза из 2015. године. Или најмање да се утроструче да би се температура задржала на плус два степена Целзијуса кој је максимални лимит према том уговору.

У стварности загревање би могло да буде још веће, према новијим климатским моделима, као на пример предвиђанима једног француског тима који предвиђа најгори сценаријо од раста температуре за седам степени Целзијуса.

"Расцеп никад није био толико велики између онога што свет жели да постигне и реалности климатских планова земаља", упозорава се у извештају.

Генерални секретар УН Антонио Гутереш жели да почне да затвара тај расцеп сазивањем око шездесет вођа у УН у понедељак, уочи годишњег заседања Генералне скупштине УН, и три дана после великих демонстрација младих за очување климе одржаних широм света.

Многи лидери треба да обећају да ће достићи нулту емисију штетних гасова до 2050. године, рекао је Гутереш.