РЕСТОРАН на коме им могу позадивети и угоститељски објекти са звучним именима, фитнес- центар, базен, телевизија, радио, новине, кафић... само су део услуге у Дому ученика средњих школа "Патријарх Павле" у Београду. За годину и по, од доласка новог менаџмента, урађено је више него у претходне две деценије. Осим сређивања простора и увођења нових садржаја, проширени су и смештајни капацитети, па је и црта спуштена за 30 места.

Према речима Саше Роквића, директора дома, пет канцеларија које су биле намењене васпитачима преуређено је у шестокреветне собе, а они су добили савремену зборницу. Собе су апартманског типа, са чајном кухињом и великом терасом. Он истиче да ће у наредном периоду где год је то могуће, простор који је неискоришћен бити преуређен у собе, како би се омогућило да што више ђака из унутрашњости добије дом.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ЗА СВАКОГА ПО НЕШТО: Под шатрама све мање мерака

- Трпезарију која је изгледала као менза из доба ЈНА, преуредили смо у модерни младалачки ресторан, у коме ученици, осим оброка, могу да се друже, гледају телевизију - објашњава Роквић.

- Подрум је преуређен и издат Фитнес-центру "Тонус", који плаћа закуп и комуналне трошкове, а заузврат наши ђаци имају бесплатне термине за вежбање. Исто је и са базеном, где се организују бесплатна обука непливача, пошто их је доста међу нашим ученицима. Новац од закупа улажемо у сређивање и опремање, па су тако летос окречене 153 собе, што није рађено годинама.

Једна од реновираних соба у Дому

Како ученици не би проводили време по оближњим кафићима, добили су модеран кафе клуб, у коме по симболичним ценама могу да попију кафу и сокове. И јеловник у ресторану није био "по укусу" школараца, па су директору, преко свог парламента, сугерисали шта би волели да једу. Кухиња сада има и стандард 22000, који је највиши за исправност и безбедност хране.

- Тражили су да имају пицу и пљескавице са роштиља, па смо купили опрему - каже Роквић. - Наши станари су изузетно скромна деца и немају неких претераних жеља. А основ за добијање места у дому је успех из основне школе и материјални положај породице. Желимо да им пружимо што боље услове за становање, па је у плану да постепено све собе буду преуређене, прилагођене младима.

Наш саговорник истиче да током лета дом постаје хостел у којем, углавном, бораве спортске екипе. "Кирија" коју зараде представља допунски извор прихода, захваљујући којем се побољшавају услови боравка ученика. Тренутно се сређују два спортска терена.

Ресторан са највишим стандардом и прилагођеним јеловником

У дому ради 28 васпитача, који брину о ученицима 24 сата, током целе школске године. Роквић истиче да се ради о малолетној деци, тако да је одговорност велика. Најтеже је ученицима прве године, који треба да се привикну на нову средину, велики град, а васпитачи су ту да им помогну да превазиђу "кризе" у прва два-три месеца.


СЕКЦИЈЕ

СТАНОВНИЦИМА дома није досадно. Имају више од 20 секција, од разних спортова, затим глуме, плеса, ткања... Средњошколци су основали и своју телевизију Ђак, која емитује програм свакодневно, имају радио, али и новине. безбедност ђака је најбитнија, тако да је све покривено видео-надзором, а на улазу је постављена и рампа.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ТАМНА СТРАНА СОЦИЈАЛИЗМА: Маркс и Енгелс заговарали расну дискриминацију


ЛИЧНА КАРТА

У ДОМУ су смештена 632 ученика, а месечна "кирија" и храна коштају 5.300 динара. Ђаци морају бити у собама до 22 часа. Кршење правила се толерише два пута, а потом следи - исељење. Становници су ученици 40 средњих школа и гимназија, који су школовање наставили у Београду.

- Девојчице су бољи ђаци од дечака, па се тако дешавало да мушкарци са слабијим просеком добију место, а да оне остану без смештаја - каже Роквић. - Преуређењем канцеларија у собе, успели смо да смањимо тај дисбаланс.