СРЕЋАН што је за "вишедеценијски успех у спорту" награђен Октобарском наградом Параћина, Горан Марковић, кога у овом граду сви знају као Жабарца, желео је да новчани део награде, односно 100.000 динара, донира у хуманитарне сврхе. Када је у "Новостима" прочитао да у Дому Манастира Свете Петке у Извору бораве штићенице ометене у развоју, на које су готово сви заборавили, решио је да усрећи баш њих.

Овај велики верник, коме је, како сам каже, Света Петка заштитница и крсна слава, начинио је још један подвиг. Први пут је ван куће користио ходалицу откако је пре седам месеци оперисао тумор на кичменој мождини. Желео је да посети штићенице Дома и монахиње које брину о њима. Повео је и сина Виктора и шефицу спортских кладионица Драгану Живадиновић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Срби, Македонци, Словенци... поново заједно 35 година након служења војске: Ипак, највећи аплауз добио је Албанац

- Никада нисам говорио о својим донацијама црквама. Сада сам то урадио да би можда још неко одлучио да помогне онима којима је помоћ најпотребнија. Када сам осетио искрену љубав којом су нас обасуле штићенице Дома, и када сам сазнао да ће донацијом бити започета реконструкција цркве, био сам пресрећан - каже Марковић.

Мати Гликерија објашњава да ће тај новац бити прва помоћ манастиру да започне адаптацију цркве, која ће трајати више од шест месеци.


Црква Манастира Свете Петке у Извору

- Морамо да поправимо куполу јер прокишњава, да заменимо плоче око темеља, цео под и комплетно грејање. Штићеницама ништа не недостаје, јер је много људи донело храну, пелене за одрасле и средства за хигијену - вели мати Гликерија.

Фондација хуманости "Новости" апелује на људе добре воље да следе Марковићев пример и уплатом на жирорачун 205-5621-06 помогну адаптацију Цркве Свете Петке.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Од туманских исцелитеља траже спас

УСПЕШАН КАО ТРЕНЕР

МАРКОВИЋ је од осме до тридесет шесте године играо фудбал у СФС Борац и ФК Јединство, а затим је постао фудбалски тренер. СФС Борац увео је у Српску лигу, а Јединство је два пута из зонског ранга такмичења уводио у Српску лигу. За четири године освојили су 13 пехара. Године 2016. проглашен је за најуспешнијег тренера Поморавског округа.

- Стакларско сам дете и 25 година сам радио у параћинској "Стаклари", а 1999. године постао сам генерални секретар стакларског клуба. Главни менаџер спортских кладионица био сам од 2005. до 2016. године, када сам постао директор Спортског центра Јединство - вели Марковић.