На Грепцима у ливањском насељу Приспу, где се данас налази католичко гробље, током краћег заштитног археолошког ископавања пронађена је остава оружја из 8. века пре нове ере.


Како је у име Фрањевачког музеја и галерије Горица казала Марија Марић Баковић, истраживања су рађена у септембру, након чега су уследила додатна испитивања и анализа, док су резултати објављени јуче, пренео је Klix.ba.


"Грепци никада нису системски археолошки истраживани, а током ископавања једне породичне гробнице случајно су пронађени налази који говоре о важности коју је ово насеље имало од праисторије преко антике до средњег века", казала је Баковић.


Она је додала да се на оближњем Лушчићу крај Приспа на Ливањском пољу развило насеље из бронзаног доба, а током каснијих раздобља тежиште је пребачено на Грепце.


На Грепцима је, како каже, нађена остава оружја из 8. века пре Христа док је римска некропола оближњег насеља у Вашаровинама била смештена на падинама Гребаца.


Током раног средњег века на Грепцима се развило насеље за чије потребе је подигнута црквица уз коју је настало гробље.


"Податке о касносредњовековном насељу у Приспу на Грепцима налазимо у даровници босанског краља Стјепана Остоје од 8. децембра 1400. године, а у даровници босанско-хрватском великашу Хрвоју Вукчићу Хрватинићу, међу насељима ливањског кантона наводе се и Грепци", истакла је Баковић.


Прочитајте још: Албанија: Пронађено древно коринћанско насеље из шестог века пре нове ере


Уз то, она је додала да је на Грепцима регистровано веће гробље са 53 стећка, а овим истраживањем истражено је тек шест гробова са 11 укопа.


"У гробовима су нађени делови ношње попут прстења, уломка копче, те новчић. Оквирно се ради о гробовима 13. до 15. века, а према распореду сачуваних стећака јасно је да је реч о гробљу распрострањеном на великом простору које је до сада дислоцирано савременим гробницама", казала је Баковић.


Њиховим истраживањима утврђено је да су гробови били распоређени у редовима који су се пружали од севера према југу делимично пратећи природни нагиб терена.


"Нажалост, ипак је велики део гробља дислоциран нововековним гробовима на начин да не добијемо никакве археолошке податке. Успели смо да истражимо део средњовековног гробља, а надамо се да ће се истраживање у будућности и наставити", нагласила је Баковић.