Бермудски троугао, познат и као Ђавољи троугао, слабо је дефинисан регион у Северном Атлантском океану, где је нестао низ летелица и бродова.

У близини овог такозваног троугла је једна од најтраженијих бродских рута на свету, коју пловила често користе за луке у Америци, Европи и на Карибима.

Нестанци су приписивани гусарима, паранормалним појавама или чак џиновској хоботници - чију су легенду морнари преносили стотинама година.

Међутим, можда то није било превише погрешно. 2005. године, морски биолози Цунеми Кубодера и Киоичи Мори снимили су џиновске лигње у тим водама, које су агресивно нападале мамце.

- У октобру 2005. године, јапански научници открили су запањујуће откриће на обали Токија, у близини острва Бонин. Џиновску лигњу дугачку око 9 метара. Истраживачи из Јапанског националног музеја науке идентификовали су то створење као Архотеутис - ретка врста која напада мамац екстремном силом и насиљем.

Бермудски истраживач Роб Симон сматра да откриће доказује да се нешто слично могло крити у бермудским водама. Он је 2007. рекао:

- Легенда о џиновској лигњи није легенда - оне постоје - неке од њих дуге преко 150 метара, ако можете то да замислите. Не знамо шта се налази у дубинама океана, ово би могло бити џиновско створење посебно за овај део океана. Можда су његови извори хране тамо, не знамо, али то би могло објаснити мистериозни нестанак неких бродова.

Др Џеф Марлиаве, стручњак за хоботнице из Акваријума у ​​Ванкуверу, објаснио је зашто хоботница не би могла да настањује такве воде. Међутим, он није искључио могућност џиновске лигње, додавши: „Џиновска хоботница се јавља само у североисточном Тихом океану, врста хоботнице која би се могла појавити у региону Бермудског троугла била би врло мала врста и налазила би се близу обале.

Ипак, свакако не у централном делу Бермудског троугла, који је у основи има пешчано дно.

- Сада када људи говоре о дивовским хоботницама које нападају чамце, то вероватно потиче из тих врло старих прича из времена истраживања, китоловаца и једрењака, када су на гравурама приказане некакве животиње које нападају мале чамце - наводи.

- Највероватније ово није била хоботница, једина врста која би могла да нападне мали чамац била би сродница хоботнице, џиновска лигња - закључује се.


пинк.рс