ЗИДАРИ, обућари, пекари, кројачи и даље су "непожељна" занимања у Републици Српској, показују подаци Завода за запошљавање Српске као и Министарства просвете и културе РС.

Разлог је, тврде саговорници "Новости" неусклађеност тржишта рада и система образовања као и мале плате у поменутим струкама.

Планом уписа у прве разреде средњих школа за 2018/2019. годину предвиђена су 11.083 места, саопштено је из Министарства просвете РС. Од тога, за занимања трећег степена сложености у средњим стручним школама планиран је упис 2.817 ученика, што је 25,4 одсто од укупног броја планираних за упис.

Прочитајте још: Средњошколци у Приједору заинтересовани за куварски занат

Послодавци у Српској сматрају да би цели систем, почевши од политичке атмосфере па до смањења пореза требало мењати како би се радници стимулисали у свим областима, поготово дефицитарним.

- Уписујемо струке према наставном кадру, а не према потребама тржишта. Требало би форсирати она занимања која су потребна привреди а не констатно стварати суфиците. Троше се буџетска средства за школовање кадра који ником не треба, а ти ученици касније морају ићи на преквалификације - рекао је председник Уније послодаваца РС Драгутин Шкребић (на слици).

Шкребић напомиње да су представници Владе РС и послодавци у сталним преговорима како пронаћи најадекватније моделе да дођемо до повећања плата.

Прочитајте још: Занатлије одолевају Кинезима

Највише радника у Српској недостаје у прерађивачкој и текстилној индустрији, последњи су подаци Завода за запошљавање РС.

- Радника недостаје и у дрвопрерађивачкој индустрији, а треба их и у машинској за занимања која су у вези са обрадом метала и са радом са металом - истакли су у Заводу.

НОВИ ПРОЈЕКТИ ЗАПОШЉАВАЊА

ИЗ Завода за запошљавање РС нагласили су да је у овој години планиран пројекат подршке запошљавању и самозапошљавању посебних циљних група, који се односи на жене жртве породичног насиља, и пројекат обуке, преквалификације и доквалификације радника, чиме ће послодавцима бити дата могућност да обуче потребне профиле радника.