КИНЕСКИ држављанин Лин Јинсонг (38), који је претукао 12-годишњег И. П. из Добоја, ухапшен је по налогу Окружног јавног тужилаштва у Добоју.

Њему се на терет ставља да је починио кривично дело наношење тешких телесних повреда, за које је Кривичним законом РС прописана казна од од једне до пет година затвора. Кинез је осумњичен да се без икаквог повода обрушио на групу дечака који су се из школе враћали кући. Дванаестогодишњег И. П. зграбио је за рамена и два пута га отресао о асфалт, да би га потом подигао и главом му лупао о металну ограду, што су снимиле и надзорне камере кинеске продавнице.

Након хапшења, Јинсонг је саслушан у Тужилаштву на чији предлог му је Основни суд у Добој одредио мере забране напуштања боравишта и одузимања путних исправа.

- Тужилац је ставио предлог за изрицање мера забране према осумњиченом, и то напуштања боравишта, привремено одузимање путне исправе-пасоша и забрана путовања, с обзиром на то да постоје околности да би осумњичени могао отићи у иностранство и тиме осујетити успешно вођење кривичног поступка - рекла је секретар тужилаштва Слободанка Лукић.


Прочитајте још - БРУТАЛАН НАПАД БЛИЗУ ШКОЛЕ: Кинез лупао главу дечака о металну ограду


Она каже да је суд тај предлог прихватио и Јинсонг је, уз мере забране, пуштен да се брани са слободе.

Овај случај је унео узнемирење међу Добојлије, јер је, према тврдњи очевидаца догађаја у понедељак увече, дечак брутално претучен, када се са групом дечака враћао кући из оближње школе.

- Син је ишао са тројицом другова када је насилник истрчао из радње и оборио га на земљу, мада он није ничим некога изазвао, нити је бежао и бранио се. Поред тога га је одвукао до металне ограде, и ударао му главом о металне шипке - препричао је отац Драган Продић тврдње дечака и неколико очевидаца тог немилог догађаја.


БИЛИ ИСПРОВОЦИРАНИ?

РАДНИЦА оближње угоститељске радње је посведочила да се умешала и супруга Кинеза Ј. Х. (39), те да је дршком метле ударила другог дечака, који је покушао да одбрани свог друга којег је тукао њен супруг.

Према незваничним информацијама, брачни пар се у полицији бранио да су били испровоцирани честим добацивањем ђака када су пролазили крај њихове радње, па да су им неретко и разбацивали и ломили изложену робу. О овом случају обавештена је кинеска амбасада у БиХ.