МИНИСТАРСТВО за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске ускоро ће промовисати портал чија је суштина да се на једном месту могу наћи све процедуре неопходне за почетак пословања у Српској у било којој делатности. То подразумева податке о неопходним корацима те формалности попут сагласности, дозвола, лиценци, одобрења и слично.

Сви тражени подаци налазе се на линку www.псцсрпска.владарс.нет, који је пуштен у функцију у тестну фазу, а у припреми портала контактирали смо са свим институцијама републичког нивоа, како би ова електронска база података укључивала све административне процедуре, формалности и прописе који намећу обавезу њиховог поштовања у пракси.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Отварање предузећа на један клик

- То практично значи да сви заинтересовани преко овог портала могу, са само неколико кликова мишем, сазнати која је све документација потребна да се оснује фирма из било које делатности која се укуца у претраживач - појашњава Златан Клокић, министар за економске односе и регионалну сарадњу РС.

Он каже да путем овог портала грађани и привредници могу постављати питања која се тичу покретања и обављања пословних активности.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Оснивање фирми на клик!

НАСТАВАК РЕФОРМЕ ТО је наставак реформе регистрације предузећа, коју реализујемо од 2013. године, када смо смањили број дана потребних за регистрацију фирме, потом смањили број процедура, а сада ћемо омогућити да се компаније у Српској могу регистровати од куће, истакао је Златан Клокић.

Портал је, иначе, пуштен у рад на основу Уредбе о евиденцији, анализи, испитивању и процени процедура и формалности за пословање у Српској, а којом се уводи и модел стандардних трошкова (СЦМ).

- Примена овог модела у пракси ће омогућити континуирано праћење трошкова привредних субјеката узрокованих законским обавезама, њихову анализу и оцену, што ће створити претпоставке за предлагање мера у сврху административних поједностављења и растерећења привреде - истиче Клокић.

Он каже и да су расподељене све делатности и наведене су све институције које је потребно обићи за почетак пословања.

Говорећи о оснивању фирме "на клик", Клокић је навео да су донета одговарајућа законска решења за стварање претпоставки за онлајн регистрацију или е-регистрацију и у току следеће године се може очекивати примена тог модела.