У ПРИЈЕДОРСКИМ воћњацима јабуке су родиле као никад досад. Гране, отежале од плода, савијене су до земље, а берба се ближи крају. Срећом, време иде наруку берачима.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Виногради пуни рода

Воћари кажу да ранијих година није било оволико рода. Истина, и ове године било је леда под Козаром, али у селима које није погодио град не памте оволики род. Тако је и у Горњим Расавцима код Приједора.

- Ми живимо од воћарства и ове године мислимо да ћемо имати чак 50 тона јабука. Много смо радили, не памтимо када је воћњак био оволико родан - каже Милка Јефтић, воћар из Горњих Расаваца.

Милкина породица живи од воћарства. Имају чак 3.500 стабала јабуке, али су незадовољни откупном ценом, од 10 до 12 пфенига по килограму. Плаше се да неће моћи да врате уложено.

- Само за одржавање и третирање воћњака ове сезоне смо потрошили око 6.000 КМ. Претходних година било је мраза, па леда, а сада, када је баш родило, немамо рачуницу нити коме да је продамо - каже Милкин син Бојан Јефтић.

Јефтићи, иначе, поседују и сертификат за извоз воћа.

У Удружењу воћара тврде да локалним воћарима недостају хладњача и складишни капацитети, признајући да су пласман и откупна цена највећи проблем. Незадовољни су из истих разлога и произвођачи дуње.