Последње почивалиште за кућне љубимце могло би бити изграђено на простору града за годину или две, ако град прихвати план "Градског гробља", рекао је Жељко Грбић, директор "Градског гробља".


"Имамо у плану да предочимо граду израдњу гробља за кућне љубимце. Већ смо најавили састанак код градоначелника и сматрамо да ће нас подржати", казао је Грбић.


Верује да ће кроз годину или две и град на Врбасу имати гробље за кућне љубимце.


"Треба да направимо план, прилагодимо га нашим законским прописима, одредимо локацију и спроведемо све процедуре", рекао је Грбић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Гробље за љубимце


Додаје да у граду сигурно постоји потреба за изградњом гробља за кућне љубимце, јер су љубимци сада многима као чланови породице.


"Сведоци смо да све већи број грађана има кућне љубимце, а људи се вежу за њих и имају потребу и право да их прописно и достојанствено сахране", навео је Грбић.


Петар Билчар, начелник Одељења за комуналне послове, каже да ће ако до тога дође подржати ову иницијативу.


"Досад нисмо о томе разговарали с надлежнима у 'Градском гробљу', али је то тема о којој вреди поразговарати. Ако предуслови буду одговарајући подржаћемо иницијативу", казао је Билчар.


Додаје да најприје треба проценити колике су потребе за таквим гробљем, затим урадити анализе и видети какав ће приједлог за реализацију изнети "Градско гробље".


Драгомир Мијић, председник Друштва за заштиту животиња "Ноа", каже да је недостатак гробља за кућне љубимце стари проблем, на који ово удружење указује последњих 15 година.


"Мислим да овај проблем није ствар града већ да је културолошка ствар народа. У Паризу су прво гробље за кућне љубимце имали у 18. веку, а ми још покушавамо научити људе да не паре своје љубимце ако ће штенад бацити поред контејнера", рекао је Мијић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Градски урбаниста: Београд добија гробље за кућне љубимце


Сматра да је закопавање тела љубимаца у двориште, што немали број грађана ради, морбидно јер поред њих свакодневно морају пролазити и они и други суграђани.


"Грађане узнемири губитак љубимца, а са друге стране нема решења", казао је Мијић.


У неформалној групи грађана "БЛ Петс" кажу да ова иницијатива није ништа ново, али да питања у вези с љубимцима никада нису високо на листи приоритета.


"Засад се сваки власник сналази сам и на свој начин се опрашта од љубимца када га изгуби. Наши љубимци су део породице и процес опраштања и туговања би био далеко достојанственији када бисмо имали такво место за њихов вечни починак", казали су у овој групи.


Гробља за љубимце постоје већ у неким градовима у окружењу. Прво овакво гробље у региону изграђено је у Ријеци, а ускоро ће бити и у Београду.


(nezavisne.com)