Економски Факултет Универзитета у Бањалуци и Удружење економиста Републике Српске "Свот" потписали су споразум о сарадњи који би требало да допринесе унапређењу научно-истраживачког рада и практичног знања студената, што ће им олакшати пут до запослења.


- Покушавамо да дамо одговоре на горућа питања у економији, али и на друштвене промене које се дешавају у Српској, рекао је Саша Петковић, продекан за наставу Економског факултета. Иначе, Удружење економиста има велики број економиста, мастера, магистара и доктора економских наука који су образовање завршили на Економском факултету у Бањалуци. - Овом сарадњом ћемо помоћи једни другима у научно-истраживачком раду и решавању практичних проблема, закључио је Петковић.

Он је додао да је Удружење економиста основало нови часопис у чијем креирању ће учествовати и професори и асистенти са Економског факултета, а омогућиће и студентима другог и трећег циклуса студија да обављују научна истраживања.

Петковић је нагласио да је важан аспект сарадње омогућавање више практичне наставе за студенте.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Студенти усељавају у павиљон један у Бањалуци

- У последње две године смо с циљем јачања вештина студената, а не само теоретског знања, увели обавезну стручну праксу за студенте четврте године. Ефекти су веома добри и у току праксе је одређени број компанија препознао квалитет наших студената и запослио их. Студенти студијског програма економија и пословно управљање обављају обавезну стручну праксу у 44 привредна субекта у Српској, појаснио је Петковић.

Он је додао да ће споразум омогућити да у наредној академској години на студијским програмима економија и пословно управљање и пословна информатика стручна пракса буде обављана и од треће године, а план је да од академске 2020/2021. године у нови и у постојећи студијски програм буде уведена обавезна пракса од друге године.


- Уводимо принцип дуалног образовања јер нам је жеља да дипломирани студенти Економског факултета уђу на тржиште рада са вештинама и компетенцијама и на тај начин одговоримо изазовима реалног сектора, рекао је Петковић.

Извршни директор Удружења економиста Републике Српске "Свот“ Саша Грабовац рекао је да су и до сада сарађивали са Економским факултетом, а да су сада прецизније дефинисали заједничке циљеве и планове.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: На Универзитету у Бањалуци слободно 4.660 места

- Једна од првих заједничких активности је часопис о савеременој економији. То је допринос Удружења економиста и Економског факултета развоју економске мисли и рјешавању проблема у привреди, истакао је Грабовац.

Он је подсетио да је Удружење економиста прије неколико дана наградило најбољег студента Економског факултета у прошлој години, који је постао и 191. члан Удружења.

- Надам се да ћемо допринети да се знање више вреднује у нашем друштву. Квалитет студената који завршавају факултете на јавним универзитетима, а посебно Економски факултет, је на високом нивоу, али недостаје више праксе. Надам се да ће убудуће бити све више и практичног знања, нагласио је Грабовац.

Он је најавио да ће четврто издање "Јахорина економског форума" бити одржано 23. и 24. априла, наводећи да професори Економског факултета учествују у изради програма форума.