ОД почетка мандата па до данас, Скупштина општине ради ефикасно по планираном програму, тако да слободно могу оценити успешним рад локалног парламента. Дан наше општине, 24. март, дочекујемо бројним празничним активностима, које трају читав март месец, укључујући бројне спортске, културне и забавне манифестације. На Дан општине полажу се венци и служи парастос за погинуле борце, одржава свечана седница Скупштине општине, каже у интервјуу за "Новости" Жељко Симић, председник Скупштине општине Прњавор.

Прочитајте још - Нови живот Прњавора

* Како бисте оценили рад локалног парламента?

- Одржали смо 24 редовне и две свечане седнице. Само током прошле године, одборници су разматрали преко 150 тачака дневног реда. Усвојено је више десетина одлука, решења, закључака, извештаја... Одборници позиције и опозиције су конструктивни, па се одређени број предложених одлука усваја и једногласно. Наравно битан елеменат у ефикасном раду чине свакако и квалитетни акти, које локалном парламенту предлаже начелник општине, као и усаглашено деловање представника политичких партија.

* Значај обележавања Дана општине ?

- Прњавор је дао огроман допринос у стварању Републике Српске. У протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату са подручја општине Прњавор погинуло је 626 бораца, а установљење 24. марта за Дан општине представља признање свим жртвама, које је Прњавор дао. Од 2001. па до данас, Дан општине прослављамо са поносом, уз разноврстан програмски садржај, који траје цео март. У програм су укључене бројне манифестације, а ове године први пут смо организовали и сајам привреде, пољопривреде и туризма, који је окупио преко 150 домаћих и страних излагача.

"САТИ" ЗА ГРАЂАНЕ У ИЗРАДИ је и посебан део општинске интернет-странице, који ће бити искључиво везан за рад и активности Скупштине, и где ће бити постављене све важније информације. У жељи да успоставимо што бољу двосмерну комуникацију са грађанима, одлучили смо да организујемо тзв. Сате грађана. Први састанак биће организован у суботу 30. марта од 10 до 12 часова, у сали Скупштине општине, и грађани ће путем директне комуникације добити потребне информације о темама, које су од заједничког и општег интереса за локалну заједницу.

* Ове године биће одржана јубиларна улична трка.

- Посебно бих нагласио да ће 29. марта бити одржана улична трка по 20. пут и да је најављен долазак познатих атлетичара, као што је Оливера Јевтић. Празнични програм затварамо 31. марта, дечјим маскенбалом и изласком на Мотајицу Липе, када се традиционално друже некадашњи саборци Војске РС у знак сећања на време стварања Српске и одбране општине.

* Одржаће се свечана седница и додела награда и признања.

- Додела општинских награда и признања представља посебан моменат, будући да одајемо признања нашим суграђанима, који су у различитим областима остварили најбоља достигнућа. Посебно бих истакао, да у овом мандату, додела општинских признања није имала никакву политичку обојеност и награде су добили искључиво најзаслужнији. Највеће општинско признање, Повељу заслужног грађанина општине Прњавор са златним грбом општине доделићемо новинару Недељку Санчанину, за животно дело у интелектуалном, друштвеном, новинарском и књижевном раду. Санчанин је цео животни и радни век посветио промоцији општине Прњавор, како у добрим, тако и у тешким временима.

Повеља општине Прњавор са сребрним грбом општине биће додељена предузећу "Ризба", које се бави финалном обрадом дрвета. Такође, биће додељено и седам похвала нашим суграђанима, који су постигли добре резултате у разлитичим областима привредног и друштвеног живота.