Предузеће "Босна расте органски" из Дервенте у прошлој години испоручило је четири тоне осушеног лековитог биља на тржиште Европе, а које је произведено на парцелама у дервентском селу Бијело Брдо.

Власник предузећа Ивана Стјепановић рекла је да је производња тек другосезонска и да је протекла сезона била веома изазовна због неочекивано обилне кише.

- Још се учимо. Желимо да имамо што већу количину производа и врхунски органски квалитет. Почетком ове године за квалитет производње добили смо „Био Свис сертификат“, што значи да смо међу светским најквалитетнијим органским произвођачима и на то смо посебно поносни, рекла је Стјепановићева.

Прочитајте још - Свињска маст и лековито биље

Она је додала да ће у овој сезони засадити и нешто садница лаванде и менте са циљем тестирања погодности земљишта и климе за производњу, а до сада највећа производња се односи на коприву и шипак.

- Константно растемо и проширујемо тим, тако да ће у врхунцу сезоне ове године око 20 људи радити на нашим њивама, додала је Стјепановићева.

Она је рекла да ће ускоро предузеће бити у потрази за сезонском подршком чији ће главни задатак бити ручна нега биљака и њива - окопавање и плевљење, као и подршка при берби и сушењу.