ГРАДСКА власт у Добоју се одриче ЈЗУ "Јован Јовановић Змај", која иде у ликвидацију звог вишегодишње неликвидности, из које ће покушати да је извуче недавно одабрани стратешки партнер "Вивамедик" из Зворника. На последњој седници СГ дата је сагласност за окончање поступка ликвидације, које је предложио стечајни управник Зоран Стевановић.

Сагласност је условљена обезбеђењем заштите интереса Града као оснивача - задржавањем права на део имовине у поступку решавања власничког статуса непокретности.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - "Болесне" и добојске апотеке!

Очигледно је да Град има циља атрактивни пословни простор у строгом центру, али ће поступак утврђивања власништва над њим потрајати. Наиме, још увек није до краја разрешена власничка структура ранијег Регионалног медицинског центра "23. август", који се распао избијањем ратног сукоба у БиХ.

До разрешења тог запетљаног питања власништва над некретнинама доћи ће тек када се намире приоритетни повериоци, прецизирани уговором о стратешком партнерству с фирмом из Зворника.

СМЕЊЕНА ДИРЕКТОРКА ЗА пропаст апотеке бивша дугогодишња директорка Снежана Мићановић је оптуживала градске власти, због чега је пре три године и смењена с те позиције. Она је тврдила да је градска власт уступањем простора приватној апотеци у Дому здравља извршила директан удар на пословање те установе, и тиме обезбедила монополистички положај конкурентској апотеци. - Град сада тражи мађионичара да спасе установу коју су свесно упропастили - рекла је Мићановићева, алудирајући да је жеља појединаца у власти била да се докопају пословног простора и продају га.

Преузимањем некада профитабилног предузећа у Добоју "Вивамедику" је испостављен захтев да преузме више од два милиона марака приспелих обавеза и запослене.

ЈЗУ са пет апотека и још пет апотекарских станица у Добоју и Петрову само главном добављачу дугује око 1,8 милиона марака и још 675.000 КМ за инвестициона улагања, настала након великих штета претрпљених пре пет година. Поплаве су биле и главни узрок финансијске пропасти добојске апотеке, јер су поред девастираних пословних просторија у поплави уништене и велике количине лекова и другог медицинског материјала огромне вредности.

Све ће то у наредном периоду бити брига зворничке фирме, која је преузимањем "Змаја", уз оснивачка права која је имао Град као њен досадашњи власник и оснивач, преузела и све обавезе и запослене.

КОНТРОЛА

ПОСЛЕДЊА пореска контрола Подручног центра Добој Пореске управе РС показала да је добојска ЈЗУ за две године контролисаног пословања дужна 133.702 марке неплаћених или погрешно обрачунатих обавеза.