ЈУЧЕ, од раног јутра, стизала су негодовања, па и пријаве полицији због, у први мах, неидентификоване заставе на добојској средњовековној тврђави Градина, а која је грађане, према тим пријавама, подсећала на ратну заставу АБиХ.

- Примили смо примедбе грађана и удружења проистеклих из отаџбинских ратова са тим наводима, проверићемо о чему се ради - одговорили су из Полицијске управе Добој на наш упит.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Кредит за добробит свих


Према тумачењима које су касније ПУ дали из Туристичке организације града Добој, осим заставе Републике Српске и БиХ трећа застава је из периода када је тврђава грађена, односно из периода краља Твртка Котроманића.

Међутим, негодовали су грађани и обратили се нашем листу из Удружења ветерана РС, тврдњама да су та образложења неутемељена, јер кажу да прво појављивање Добоја и Градине датира од 28. јуна 1415. године у Дубровачкој повељи, а тај датум се обележава и као Дан града. Односно период владавине Стјепана Твртка Првог Котроманића као бана Босне је од 1353. до 1377. године, а затим као самопроглашеног краља Срба, Босне, Далмације, Хрватске и Приморја до 1391. године.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Добој: Предавање као превентива против лајмске болести


- Тражићемо да се овај инцидент истера на чистац и кривци казне - револтирани су у Удружењу ветерана.

Током дана, након што су настављена противљења о истакнутој трећој застави на Градини, уследило је обећање да ће она бити уклоњена, што се и десило па је непозната застава "нестала" са тврђаве изнад Добоја.


ОБЈАШЊЕЊЕ

- НЕ стоје критике због тога што смо истакли и ту трећу заставу, јер је реч о средњовековном обележју, али смо га ипак уклонили да избегнемо полемике. Жеља нам је да у овој години значајним захватима и у сарадњи са ресорним министарством и Заводом за заштиту националних споменика БиХ отворимо тврђаву за посетиоце у пуном капацитету - каже за "Новости" директор ТО Добоја Адријана Ристић.