Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић нагласио је значај регионалне сарадње у области енегетике, као и спремност Српске да учествује у томе.


Он је у Београду, у паузи самита о енергетској безбједности у региону, у изјави новинарима указао на заједничке инвестиције Србије и Републике Српске у изградњи три хидроелектране - "Бук Бијела", "Фоча" и "Паунци".

Он је истакао да је Српска спремна за такву сарадњу и са Хрватском и Црном Гором.

- Са Црном Гором, као и Србијом и Хрватском, сваке године обнављамо уговоре о интерконекцији и јачању преносних капацитета и размени енергије, рекао је Ђокић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: За три хидроелектране 850 милиона марака


Према његовим речима, то су државе са којима Српска има вишегодишњу континуирану размјену енергетских активности.

- То питање балансирања је за нас веома важно, рекао је Ђокић, те додао да о томе да је самит усмерен ка јачању регионалне сарадње говори и чињеница да је присуствовало шест министара држава региона.


фото Танјуг


Самит о енергетској безбедности у Београду организује компанија "Адрија медија груп", под покровитељством Министарства рударства и енергетике Србије.

На самиту су учествовали министри енергетике Србије Алескандар Антић, Републике Српске Петар Ђокић, Румуније Антон Антон, Бугарске Теменужка Петкова, министар економије Црне Горе Драгица Секулић, као и шеф дипломатије Мађарске Петер Сијарто.