ИСТРАГА против Бошка и Богдана Диљевића у вези са убиством Бојана Копрене из Буквалека код Бањалуке обустављена је јер је Окружно јавно тужилаштво Бањалука дошло до доказа који указују на то да је кључни сведок лагао, и то под притиском полицијских инспектора!

Из Наредбе о обустави истраге, коју је објавило тужилаштво, наслућује се да су Драшко Вујмиловић и Зоран Марић, инспектори Управе за организовани и тешки криминал МУП РС, Диљевићима покушали да напакују убиство. Због тога је тужилаштво против њих покренуло истрагу за злоупотребу службеног положаја и изнуђивање исказа.

У тужилачкој наредби се наводи да је сведок очевидац, на основу чијег је исказа полиција теретила Диљевиће, током првог саслушања у тужилаштву, 28. јуна 2018, првобитно потврдио своју изјаву, али су уочене контрадикторности. Поново је саслушан у априлу ове године и тада је признао да ништа од оног што је рекао полицији није истина и да у критично време није био са Копреном.

Прочитајте још - СЛУЧАЈ УБИСТВА БОЈАНА КОПРЕНЕ: Откривене кости, а истрага тапка!

Раније, неистините изјаве правдао је страхом од инспектора Вујмиловића и Марића, који су му претили да ће остати у полицији колико год њима треба, и да се неће моћи вратити у Словенију, где привремено ради, јер ће му одузети пасош.

- Вујмиловић је тражио да му преда словеначку визу и све време током саслушања ју је држао код себе - наводи се у наредби.

Окружно јавно тужилаштво Бањалука

Инспектори су и касније вршили притисак на сведока и тражили да им саопшти какву је изјаву дао тужилаштаву, а чак су му говорили да ће ићи с њим када буде давао изјаву. Тужилаштво је и на основу телефонског листинга доказало да сведок и Копрена у критично време нису били заједно, нити су међусобно комуницирали.

- Утврђено је да у периоду од 5. до 8. јула 2014. Копрена и сведок уопште нису били у исто време на простору истих базних станица, и да међу њима нема ни регистроване комуникације 6. и 7. јула 2014. - наводи се у наредби.

Анализиран је и снимак надзорних камера са бензинске пумпе "Нестро петрол" и утврђено да је Копрена 7. јула 2014, на дан нестанка, сам био на пумпи од 20.16 до 20.19. То, како се наводи, неспорно потврђује да сведоков исказ полицији није истинит у делу у којем је описао да је био с Копреном од 20 часова.

Прочитајте још - ОБРТ У СЛУЧАЈУ УБИСТВА БОЈАНА КОПРЕНЕ: Стопирана истрага против Диљевића!

Такође, искази још троје људи потврђују да је Копрена пре нестанка у "Крчми код Розе" седео у друштву са власником крчме. Придружила су им се још два лица, а међу њима није било сведока. То такође потврђује да његов исказ, који је дао полицији, није истинит јер се у њему наводило да је заједно с Копреном седео у "Крчми код Розе".

ПРЕПОЗНАВАЊЕ

У ОКВИРУ истраге о изнуђивању исказа од Бошка Диљевића бањалучко тужилаштво је 7. јуна затражило од ПУ Бањалука да организује препознавање осумњичених инспектора од стране Диљевића. На препознавање, које је заказано за 24. јун, позвано је чак 13 инспектора Управе за организовани и тешки криминал РС.

ПОРОДИЦА НЕ ВЕРУЈЕ ПОЛИЦИЈИ

САЊА Копрена, сестра несталог Бојана, за "Новости" каже да у потпуности верује тужилаштву, али не и полицији.

- То говорим на основу искуства с њима, јер сам од првог дана упућена у истрагу. И тај сведок, којег добро познајем, признао ми је да је у полицији лагао - каже Сања.