И ДОК се полако слажу имена кандидата за председника СДС, а који ће бити изабран крајем месеца на Изборној скупштини, у овој странци преовладава мишљење да је једино решење за СДС да за место председника буде само један кандидат и да се о њему изјашњавају делегати, сазнају "Новости" из више извора из СДС.

- Уколико на скупштину изађемо са више кандидата за председника, то у старту значи да ће бити поражених и незадовољних. Једино решење је један кандидат и да се око њега окупи цела странка - истичу извори из СДС.

Они кажу да ће кандидатуре Миће Мићића, Миладина Миличевића, Мирка Шаровића, па и Вукоте Говедарице за место председника, бити основа на којој ће бити изабран један кандидат.

- Није лоше да има више кандидата неколико седмица пред скупштину, и да они седну заједно са још неколико људи из врха странке и да се постигне договор, ко ће од њих бити кандидат за председника странке - истичу извори.

Иначе, већ месецима на терену у СДС траје лобирање за председника странке. Неколико струја вуче свако на своју страну, а засад највише губи СДС.

Прочитајте још - Шаровић преузима СДС?!

- Један од камена спотицања у договору око заједничког кандидата свих струја у СДС је и ко ће котролисати кадровску политику. Засад многи пуцају на то место и желе да контролишу кадровску политику и нема приближавања договора - истичу извори из СДС.

Потпредседник СДС Недељко Гламочак изјавио је у среду да би унутарстраначки избори требало да буду завршени до краја јуна и да очекује договор предложених кандидата за председника странке, како би на Изборној скупштини СДС био предложен само један.

Коментаришући наводе у да је седница скупштине СДС, на којој ће бити биран председник странке, пролонгирана са половине овог месеца за 30. јун, Гламочак је рекао да никада нису ни утврђени прецизни датуми.

Недељко Гламочак Фото СДС

- Датум скупштине није још ни утврђен, па самим тим ни померен. Рок није ни био дефинисан, већ је само планирано да у јуну буде одржана скупштина СДС. Она би требало да буде одржана у току овог месеца - рекао је Гламочак.

Он је истакао да ће све кандидатуре за председника СДС пристигле из градских и општинских одбора бити размотрене.

Прочитајте још - МАРАТОНСКА СЕДНИЦА ГЛАВНОГ ОДБОРА СРПСКЕ ДЕМОКРАТСКЕ СТРАНКЕ: СДС ипак за коалицију са СНСД у Сарајеву?

- Кандидати међусобно комуницирају. Очекујем и прижељкујем да ће на крају, у органима странке и међу кандидатима доћи до договора, и да ће бити један кандидат за председника - нагласио је Гламочак.

За председника СДС из базе су засад предложени актуелни лидер Вукота Говедарица, председник ГО Милан Миличевић, потпредседник странке Мићо Мићић и високи страначки функционер Мирко Шаровић.

НА СКУПШТИНИ 400 ДЕЛЕГАТА

СКУПШТИНА СДС бројаће око 400 делегата из целе Српске. Засад је енигма Добој, који би требало да има 37 делегата, али у СДС сматрају, да пошто странка у Добоју након распада и одласка Обрена Петровића у СНСД, скоро па и да не постоји, број од 37 делегата није реалан!