Посланици Народне скупштине РС усвојили су данас информацију о стању безбедности у Републици Српској у 2018. години и првих четири месеца ове године.

Расправа о овој тачки била је затворена за јавност, а министар унутрашњих послова РС Драган Лукач је касније истакао да се водила конструктивна расправа, као и да је стање безбједности у Републици Српској задовољавајуће по свим аспектима.

Посланици скупштине Српске су у данашњем дану за гласање, прихватили и Предлог закона о подстицајима у привреди РС, по хитном поступку.

Једногласно је усвојен Предлог закона о допуни Закона о платама запослених у институцијама правосуђа, такође по хитном поступку, а којим је предвиђено повећање плата судским полицајцима и полицајцима у казнено-поправним установама у висини десет одсто вредности плате полицијских службеника у МУП-у Републике Српске.

Прочитајте још - Парламент Српске укида извештај о Сребреници!


Усвојени су и Предлог закона о измени Закона о банкама РС по хитном поступку, затим Предлог закона о печатима органа и институција РС, те Предлог закона о социјалном становању.

У наставку ове пете редовне седнице парламента Српске, следеће седмице, на дневном реду ће бити Закон о полицији и унутрашњим пословима РС, којим се предвиђа формирање резервног састава полиције, као и Закон о јавном реду и миру, али и друге тачке.

ЦИЉЕВИ РС И СРБИЈЕ ПРЕМА ДИЈАСПОРИ: ОЧУВАЊЕ СРПСКОГ ЈЕЗИКА И ЋИРИЛИЦЕ, ЗАЈЕДНИЧКИ УЏБЕНИЦИ...

Влада Републике Српске усвојила је данас информацију o међусобној сарадњи у области образовања и испуњавање заједничких циљева Републике Српске и Републике Србије према српској дијаспори.
Предложено је потписивање још једног споразума, а чији се текст односи на сарадњу коју ће два министарства заједнички остваривати кроз неколико подручја.

- У питању су заједнички рад на неговању и очувању српског језика и ћириличног писма Срба у дијаспори, израду програма националне групе предмета за дијаспору и заједничких уџбеника, организовање допунског образовањa, омогућавање заједничког коришћења свих капацитета у промовисању српског језика, деловање на очувању и развоју српског националног језичког и културног идентитета, организовање летних школа за децу из дијаспоре у Србији и Републици Српској и друго – истакнуто је из Владе Републике Српске.

Влада Српске усвојила је данас и информацију о увођењу кинеског језика у школе у Републици Српској.

- С обзиром на то да постоје позитивна искуства из школа у којима је кинески језик уведен као факултативна настава и велики интерес ученика за изучавање кинеског језика, Министарство просвете и културе сматра да сарадњу треба проширити и омогућити долазак наставника кинеског језика у Републику Српску – поручили су из Владе РС.

Влада је овластила министра просвете и културе Републике Српске да потпише Споразум о обезбеђивању наставника кинеског језика између Седишта Конфуцијевих института Народне Републике Кине у Пекингу и Министарства просвете и културе РС.