ПРЕМИЈЕР Републике Српске Радован Вишковић изјавио је у понедељак у Бањалуци да ће Српска до краја јуна, уколико не буде формиран нови сазив Владе Федерације БиХ, тужити тај ентитет и Управу за индиректно опорезивање (УИО) БиХ због непримењивања коефицијената за расподелу прихода од индиректних пореза.

- Раније смо желели да поднесемо тужбу, али је молба премијера ФБиХ Фадила Новалића била да је пролонгирамо, с обзиром на то да се очекивало формирање нове федералне владе до краја маја или у јуну. То се до сада није десило, и уколико тако буде до краја овог месеца, поднећемо тужбу - рекао је Вишковић.

Он је напоменуо да Српска даје прилику дијалогу јер, како је рекао, Новалићева жеља је била да, уколико буде реизабран, договор буде постигнут.

Према проценама званичника и институција РС, због неравномерне расподеле новца у прва три месеца буџет РС је оштећен за око 20 милиона марака.

Из институција РС поручују да је ово један организовани атак на Републику Српску.

- Ти коефицијенти су последњи пут усаглашени у мају 2017. године, и од тада су увек били на штету Републике Српске. Само у прошлој години РС је оштећена за 33 милиона марака - рекао је премијер Вишковић.

Коефицијенте за расподелу прихода од ПДВ-а Управни одбор УИО би требало да усваја на кварталном нивоу. Нови коефицијенти, међутим, нису усвојени већ две године, па се примењују стари, према којима се значајан износ новца, уместо на рачун Републике Срспке, уплаћује на рачун ФБиХ.

У Управи су раније истакли да очекују да се Српска и ФБиХ договоре о свим поравнањима и коефицијентима расподеле прихода, које треба да усвоје.

Прочитајте још - БЕЗ КВОРУМА НА СЕДНИЦИ ПАРЛАМЕНТА БиХ: Без Срба нема заседања!

УИО БиХ је током прва три месеца ове године прикупио 1,82 милијарде КМ прихода од индиректних пореза, што је за 122 милиона више у односу на исти период прошле године.

Радован Вишковић

Економисти кажу, за "Новости", да уколико се настави игнорисање захтева Републике Српске за правилну расподелу новца од индиректних пореза, прети колапс пореског система.

- Уколико се настави ова негативна појава неће бити довољно новца за одређене буџетске обавезе. Које обавезе ће да трпе, то зависи од приоритета, али тако могу да закасне плате, пензије, могу да изостану исплате одређених социјалних давања и субвенција - поручују економисти.

Иначе, Република Српска је и 2011. године поднела тужбу против УИО, тражећи надокнаду 52,97 милиона КМ због расподеле прихода прикупљених од ПДВ-а за 2009. и 2010. годину на штету Српске. Након што је дуг исплаћен, РС је повукла тужбу за главни дуг, али је пред судом настављен поступак за наплату затезне камате у износу од 15 милиона марака.


РАНИЈЕ ПРЕСУДЕ

СУД БиХ донео је 2015. године пресуду којом је УИО у обавези да Републици Српској исплати 15 милиона КМ, плус затезне камате због незаконите расподеле прихода за 2009. и 2010. годину. Српска је успела да наплати 4,6 милиона КМ, а извршење властите пресуде Суд БиХ одлагао је у неколико наврата.