У ОКВИРУ акције "Клуб 2" истражиоци МУП РС ухапсили су девет особа, због сумње да су се бавили трговином наркотицима и зеленашењем. Током акције заплењено је око шест килограма наркотика, од чега четири килограма хашиша.

Како је потврђено, у акцији су ухапшени Огњен Савић, Озрен Савић, Драшко Ромић, Душан Бабић, Стефан Павловић, Александар Савић, Игор Радошевић, Дарко Вранчић и Марко Михајловић.

Портпарол МУП РС Мирна Миљановић каже да су акцију "Клуб 2" спровели истражиоци Управе за организовани и тешки криминалитет МУП РС и ПУ Бањалука, под надзором Окружног јавног тужилаштва у Бањалуци.

- Акција је усмерена на разбијање организоване криминалне групе. Сви су лишени слободе због постојања основа сумње да су извршили кривично дело неовлашћена производња и промет опојних дрога, док се једно лице доводи у везу и са кривичним делом зеленаштво - рекла је Миљановићева.

Прочитајте још - РАЦИЈЕ ШИРОМ РС: Заплењена дрога и "боксери"

Осумњичени су након хапшења спроведени на криминалистичку обраду у ПУ Бањалука, а током дана извршени су претреси на укупно 15 локација, које су користили. Том приликом пронађено је и заплењено око четири килограма хашиша, два килограма марихуане, и мање количине кокаина и екстазија. Заплењени су и други предмети, који ће бити коришћени као доказ у даљем кривичном поступку.

У МУП РС наводе да су и сами били изненађени количином заплењеног хашиша, који се сматра дрогом неких прошлих времена. Толика количина годинама није откривена на илегалном тржишту Бањалуке, а највише је био присутан у времену након рата у БиХ.

Иначе, ради се издвојеној смоли индијске конопље која се, попут марихуане, пуши мешањем са дуваном, а може се уносити и орално као храна. У зависности од квалитета, хашиш или уличним речником "шит" је и до 10 пута јачи од марихуане.


ПОВРАТАК "ШИТА"

ДА је хашиш и те како присутан у региону сведочи и недавна акција италијанске полиције, која је средином маја запленила око 5,5 тона хашиша, вредног 50 милиона евра. Дрога је откривена на једрилици, која је пловила западно од Сицилије. Хрватска полиција у марту је на граничном прелазу Бајаково открила 120 кг хашиша у возилу, којим је управљао држављанин Бугарске.