Деца са Косова и Метохије, која бораве у Вишеграду, обишла су у четвртак вишеградски стари мост, Градску галерију и Спомен-учионицу Иве Андрића.

Представник Туристичке организације Вишеград Бранислав Андрић рекао је да су дружење са децом и обилазак туристичких и културних знаменитости били веома садржајни, те да су деца уживала. - Деца су задовољна што се најбоље види по њиховим реакцијама и коментарима, навео је Андрић.

Директор Градске галерије Славко Тушевљак изразио је задовољство доласком деце са Косова и Метохије у Вишеград и ову установу. - У Градској галерији тренутно је изложба радова `Ракурс` Јелене Божовић Ђорђевић и мене, посвећена великанима српске књижевности, науке и уметности. Ђеци се изложба нарочито допала, а надам се да ће и наредне године посетити Вишеград, истакао је Тушевљак.

Учитељица Александра Живковић из Основне школе "Вук Караџић" у Звечану навела је да су деца веома задовољна боравком у Вишеграду и додала да је то незаборавно искуство. - Ово су прави мостови пријатељства који за децу много значе, а нарочито за ону из енклава којима је слобода кретања ограничена. Многи од њих до школе се крећу у пратњи родитеља или полиције тако да им овај долазак у Републику Српску веома значи што се најбоље види по њиховим лицима, а и вршњаци и породице су их примили одлично, рекла је Живковићева.

Прочитајте још - ТРИДЕСЕТ И ТРИ БРАТСКА ЗАГРЉАЈА: Модрича угостила ученике са Косова и Метохије (ФОТО)

Ања Кадић из Основне школе "Вук Караџић" у Звечану рекла је да ужива боравећи у Вишеграду, а нарочито јој се свидела посета кући Иве Андрића.

Павле Ђорђевић из Звечана рекао је да је Вишеград једно од најлепших места у којима је био, а нарочито му се свидио Андрићград.

Сара Вулетић рекла је да су јој се нарочито допали вишеградска ћуприја и Андрићград, те додала да је упознала нове другове и да је презадовољна гостопримством породице код које борави.

Након обиласка туристичких знаменитости, за децу је организована вожња туристичким бродићем и возићем.

Деца са Космета бораве у Вишеграду у оквиру пројекта "Спојимо децу Косова и Метохије и Републике Српске".