ВЛАДА Републике Српске доставила је посланицима Народне скупштину РС амандмане на Предлог закона о изменама и допунама Закона о полицији и унутрашњим пословима РС. Првим амандманом брише се члан о успостављању резервног састава полиције. У образложењу се наводи да је МУП РС у протеклом периоду провео додатне анализе, те је утврђено да је за успостављање резервног састава полиције потребан дужи период и додатна средства како би се ставио у оперативну функцију.


Прочитајте још: МУП РС повлачи резервни састав, а уводи "Жандармерију"


- Министарство ће у наредном периоду извршити реорганизацију постојећих интервентних снага. На овај начин биће у могућности брже и ефикасније одговорити на све безбедносне изазове са којима се суочавамо и које можемо очекивати у наредном периоду – наведено је.

Остали амандмани односе се на брисање законских чланова који су били у вези са резервним саставом, а наглашено је само да су амандмани разматрани и прихваћени јуче на телефонској седници Владе Републике Српске.


Прочитајте још: МУП Републике Српске добија два "Деспота"


Министарство унутрашњих послова РС јуче је, дан уочи почетка расправе у Народној скупштини РС, саопштило да је донесена одлука да се из Предлога закона о полицији и унутрашњим пословима РС, повуче члан који се односи на формирање резервног састава полиције.

Одлучено је и да Јединица за подршку промени назив у Жандармерија, те да ће бити допуњена активним саставом МУП-а, превасходно младим полицајцима.

Током данашњег наставка скупштинског заседања, све до доласка овог законског предлога на дневни ред, посланици нису добили амандмане нити измењен текст закона, због чега су негодовали углавном посланици опозиције.

-Каква је то одговорност МУП-а РС и министра који и не дође на седницу. Не повући такав закон, а повући кључне чланове... То је стварно лакрдија – казао је шеф Клуба посланика СДС-а Миладин Станић.

Председник скупштине Српске Недељко Чубриловић је рекао да је ствар предлагача треба ли деловати амандмански, те додао да се по пословнику амандмани могу предложити све док траје расправа.