- Током ове године у Бањалуци би требало да буде реализовано или да започне реализација 173 пројекта вредности око 57 милиона марака, од којих је већина капиталних усмерних у развој града, предвиђено је Акционим планом пројеката, припремљеним после усвајања ребаланса буџета, а на основу Стратегије развоја града.

- Акциони план пројеката града Бањалука за 2019. годину представља једногодишњи план реализације пројеката и мера из Стратегије развоја, рекао је вршилац дужности начелника Оделења за локални економски развој и стратешко планирање Срђан Мијатовић.

Он је појаснио да је основ за израду овог документа били Стратегија развоја, трогодишњи План имплементације и индикативни финансијски оквир за период 2018-2020. године, те буџет града за 2019. годину.

Према његовим речима, за ове пројекте и мере, којих је за чак 29 више у односу на прошлу годину, градска администрација је највећим делом обезбиједила средства у буџету, док ће дио бити финанасиран из екстерних извора.

Мијатовић је рекао да ће Акциони план пројеката града за ову годину бити сутра пред одборницима градског парламента.

Од укупног броја, 125 пројеката и мера су вишегодишњи пројекти и мере чија је реализација почела у претходном периоду и сада се наставља, док се 48 пројеката односи на једногодишње или пројекте чија реализација треба да почне у овој години.

Мијатовић је истакао да је, уз обезбеђена буџетска средства, видљиво да ће Градска управа наставити са подршком кроз "нефинансијске" ресурсе у функцији развоја, као што је додела пословних простора за младе предузетнике и "стартап" компаније.

Мијатовић је истакао да је дио ових пројеката усмерен на побољшање сарадње са сектором цивилног друштва, привредом и на социјалну инклузију.

У фокусу Акционог плана су инфраструктурни пројекти који се тичу великог броја грађана па је, између осталих, за ову годину планирана изградња водовода у насељима Чесма, Јагаре, Мишин хан, Рекавице, другој висинској зони у насељу Зелени вир.

Прочитајте још - Српској за путну мрежу 300 милиона КМ!

Планирана је и изградња подсистема "Звијезда" према насељима Горња Пискавица и Радосавска у оквиру великог водоводног система "Црно врело" /аранжман са ЕБРД-ом/, као и канализационе мреже у Тузланској улици у насељу Лауш-Побрђе.

Од великих пројеката, у плану су и изградња моста у Српским топлицама, наставак обнове пешачке зоне у Улици бана Милосављевића, градња више кружних раскрсница, нове саобраћајнице, реконструкција вртића "Јежева кућица", друга фаза обнове друштвеног дома у Крминима и почетак активности на обнови домова у Пискавици и Мишином хану, наставак обнове тврђаве Кастел, те дигитализација Скупштине града.

Од најзначајнијих пројеката и мера планираних за реализацију у 2019. години у оквиру економског сектора налазе се инфраструктурно уређење локација за инвестирање у пословним зонама Рамићи и Јелшинград, подршка раду пословног инкубатора Иновациони центар Бањалука, израда Стратегије руралног развоја града за наредни петогодишњи период, подстицаји за развој пољопривреде, те субвенције за нова запошљавања, за шта је јавни позив отворен до 15. јула.

Прочитајте још - Српска је мека за инвестиције

У оквиру друштвеног сектора наставља се санација и реконструкција 16 објеката основних школа у сарадњи са републичким институцијама, радови на градњи вишенаменских објекта у насељима Петрићевац и Лауш, као и суфинансирање набавке опреме за опремање кабинета за практичну наставу средњих стручних школа, за шта су удуплана средства у односу на прошлу годину.

Мијатовић је истакао да ће за одређене пројекте током 2019. године бити спровођене организационе или почетне активности, додавши да оне не захтевају финансијска средства, али имају статус пројекта у реализацији. Он је нагласио да укупну вредност пројеката чине средства за финансирање пројеката обезбеђена из буџетских средстава и екстерних извора у овој години, као и износ резервисаних односно раније обезбеђених средстава за наставак реализације пројеката започетих у претходном периоду, при чему ће се активности реализовати током ове године.