ЗА седмог председника СДС изабран је Мирко Шаровић, актуелни министар спољне трговине и економских односа БиХ. Избори за председника су показали подељеност у најјачој опозиционој странци Српске. Један од првих задатака новог председника биће и да помири струје, које су се искристалисале на изборној скупштини СДС. Уколико Шаровић успе да избалансира односе у странци, СДС би могао да крене узлазном путањом, и да коначно превазиђе кризу, у којој се налази од завршетка октобарских избора прошле године.

Прва изјава Шаровића, након што је изабран за председника СДС, је "да је тој странци преко потребно да буде боља и јача", показала је пут за који ће се залагати нови председник странке.

- Желим да будем председник јаког СДС, који побеђује - порука је Шаровића, дочекана са одобравањем од чланова СДС.

* Који ће бити ваши први потези на челу СДС?

- Пред нама је наредних седмица много техничких и организационих питања, која су уобичајена у свакој странци после изборног процеса. То ће нам одвући одређено време и део енергије, верујем не превише. Ту, пре свега, мислим на избор заменика првог човека странке, конституисање Главног одбора, других страначких тела...

Следи убрзо и разговор и консултације са важним људима у странци, међу којима и са изборним противкандидатом Миланом Миличевићем.

* Ваш противкандидат је добио значајну подршку. Има ли подела у СДС након избора на две струје?

- Мој противкандидат Милан Миличевић је имао одличан респектабилан резултат и ја му на том домету упућујем искрене честитке. Али, нека разлика је морала постојати и неко од нас је по резултату морао бити први, што није разлог за било какве спекулације. Тај изборни резултат је одличан и придајем му значај, који треба да заслужује.

Прочитајте још - Миличевић заменик председника СДС?

* Да ли ћете подржати коалицију са другим српским странкама на нивоу БиХ, пре свега са СНСД?

- Јаз између СНСД и СДС протеклих година је био сувише велики да бисмо могли говорити о коалицији. Ми смо у више наврата подржали међустраначки дијалог о важним питањима од интереса за Републику Српску на равноправним основама, што је у овом тренутку реалан домет у нашим односима.

* Какви ће бити ваши потези према званичном Београду и сарадњи са Србијом и актуелном влашћу?

- Као министар спољне трговине и економских односа БиХ имам веома развијене односе и сарадњу са колегама у Влади Србије. Резултати, посебно у спољнотрговинским односима, уклањању баријера у економској сарадњи су одлични и бележе стални напредак. У политичком смислу, као председник странке, даћу свој допринос у даљем развијању и продубљивању наших односа, јер то у основи и јесте политика Српске демократске странке.


МОДЕРНИЗАЦИЈА СТРАНКЕ

* КАКО видите будућност СДС?

- СДС је, могу слободно рећи, историјска странка у Републици Српској, и то своје име значај и идентитет треба да чува. Наравно, треба да се и модернизује, посебно због младих људи, али и да баштини и патриотске вредности по којима је многи препознају. Постоји јасан политички простор за јачање улоге СДС, уз услов, наравно, да се квалитетно организујемо и уверен сам да ћемо у томе успети.