ДЕРВЕНТА, у протеклом рату једна од најпорушенијих а данас једна од развијенијих општина у Српској, 27-годишњицу ослобођења, 4. јули, обележила је полагањем венаца и парастосом за 608 погинулих бораца ВРС из ове општине, као и званичним пријемом у овдашњем Центру за културу.

Припадници ВРС, пре тачно 27. година, 4. јула 1992. године, након жестоких борби ослободили су административни центар града окупиран војницима ХВО и домаћим паравојним муслиманско-хрватским формацијама.

Прочитајте још: Дервента: Отворили су терен од пола милиона марака

- На данашњи дан престали су да постоје логори, престале су тортуре, људи су могли да се врате, нажалост, порушеним кућама. Успостављена је власт и почеле су да функционишу институције, вратила се слобода-рекао је на свечаном пријему Милорад Симић, начелник дервентске општине.

Он се присетио да је Дервента по порушености била други град у бившој Југославији, после Вуковара, а да је данас за понос својих граћана и Српске.-Умногоме смо је обновили и пуно је параметара по којима смо и у врху БиХ. Са непуних 7.000 запослених имамо чак 820 привредних субјеката, од чега је тридесетак страних компанија. Задовољство је данас живети у овој отвореној средини - истакао је Симић.

Председник Борачке организације РС Миломир Савчић нагласио је да је Дервента поднела велику жртву у протеклом рату. Са скупа је одаслата порука да је обавеза свих житеља Дервенте да чувају успомене на оне који су њену слободу најскупље платили-својим животима.

ПРИЈЕМ У БИВШЕМ ЛОГОРУ

НАКОН парастоса и полагања венаца, свечани пријем за бројне званице уприличен је у Центру за културу, некадашњем Дому ЈНУ, окупираном од војске Хрватске и домаће хрватско-муслиманске коалиције, а који је од 10. априла до 4. јула 1992. године био логор и губилиште за дервентске Србе. У том чину, како се чуло, има и симболике страдања и васкрса града на Укрини. Била је то и згода да се генерал Љубо Обрадовић присети операција које су крајем јуна и почетком јула 1992. крунисане слободом Дервенте.