ПРЕДЛОГ закона о изменама и допунама Закона о путним исправама БиХ, којим се предвиђа да особе које нису измириле све доспеле имовинскоправне обавезе из брачног односа или односа родитеља и деце, односно алиментацију, не могу извадити пасош БиХ, као и да се таквим особама већ издати пасош може одузети, упућен је у Парламент БиХ. Предлагач тог законског решења је посланик у ПД Парламентарне скупштине БиХ Дамир Арнаут.

Закон о путним исправама БиХ тренутно дозвољава одбијање захтева за издавање путне исправе само ако постоји основана сумња да ће подносилац захтева избећи да измири доспеле обавезе из брачног или односа родитеља и деце, а и то искључиво "на захтев надлежног суда".

Предложеним допунама закона се значајно пооштрава третман према немарним родитељима, који избегавају обавезе према својој деци, јер издавање пасоша неће бити могуће, ако све такве обавезе нису измирене, а у таквим ситуацијама ће и одузимање већ издатог пасоша бити обавезно.

Сви надлежни за питање алиментација ће, према предложеним допунама, имати обавезу да податке о измирењу тих обавеза достављају службама за издавање путних исправа. Они ће их потом електронски уписати у централну евиденцију путних исправа.

Овакве измене закона самохрани родитељи виде као "јак ветар у леђа" да се коначно натерају на плаћање алиментације сви они који је сада избегавају.

Прочитајте још - И тате због алиментације иду иза решетака

Истраживање Удружења самохраних родитеља "Понос" из Бањалуке показало је поражавајуће податке. Наиме, чак 70 одсто родитеља не плаћа алиментацију, око 20 одсто њих је плаћа повремено, док само од 6 до 10 одсто родитеља редовно плаћа алиментацију својој деци.

Седница Парламента БиХ Фото РТВТК

Дијана Мијатовић, законска заступница поменутог Удружења, каже, за "Новости", да свака законска иницијатива, која ће допринети да се подигне свест родитеља да плаћају алиментацију је добродошла.

- Неодговорни се морају санкционисати. Многе мајке остају без алиментације или је не добијају, јер законска регулатива, али и читав систем око те области није уређен како треба - истиче Дијана Мијатовић.

Она каже да алиментација припада деци и да само треба поћи од те чињенице.

- Алиментација на латинском значи храна. То вам све говори. Срамотно је да самохрани родитељи буду препуштени сами себи, јер нема законских решења, које јасно уређују ту област - појашњава Мијатовићева.

Дамир Арнаут Фото Радио Сарајево

СИМБОЛИЧНЕ ЦИФРЕ

САМОХРАНИ родитељи у Српској кажу, за "Новости", да су алиментације у РС изузетно мале и износе од 50 марака па до 30 одсто плате.

- Исплаћују се мајци или оцу док дете не напуни 18 година, а затим може дете да поднесе захтев да се настави исплаћивање због школовања до 26. године - кажу родитељи.