НАПОКОН су у Српској одлучили да међу пољопривредницима одвоје жито од кукоља, тачније, од оних који беру субвенције за жито, а да нису посејали ни зрно пшенице! Теренски тимови Агенције за аграрна плаћања РС, контролишући подстицај за сетву пшенице, дошли су до шокантног сазнања да од 142 корисника подстицаја у десет општина РС, чак њих 20 уопште немају засејану пшеницу. Забрињавајуће је да је то више од 30 одсто укупно пријављених површина.

- Њима су већ уручена решења о искључењу из подстицаја у наредне две године. Вратиће и овогодишње паре, а имена свих оних за које правоснажно буде утврђено да нису имали засејане површене, биће обелодањена на сајту Министарства - најавио је Саво Минић, директор Агенције за аграрна плаћања РС.

На овај незаконити начин, према проценама Агенције, у протеклих пет година откако се и деле подстицаји, из буџета пољопривреде исисано је око три и по милиона марака.

Међутим, Владимир Усорац, прњаворски фармер и председник Удружења млекара РС, сматра да је пољопривредни сектор Српске, разним махинацијама самих пољопривредника, оштећен за најмање 10 милиона марака! Да су у најмању руку сумњива посла, он наводи пример, како каже, злоупотребе "плавог дизела".

Прочитајте још - Држава субвенционише српске пољопривреднике

- Лани је било 23.000 корисника регресиране нафте у Српској, док их је ове године свега 11.000. Уверен сам да се најмање 20 одсто подстицаја злоупотребљава, а то нису мале паре. То је од 10 до 14 милиона марака, које би и те како добродошле за подстицај истинских пољопривредника, а не разних шпекуланата - категоричан је Усорац, чије удружење, како каже, поздравља и залаже се за нове контроле.


Владимир Усорац

ПОСЛЕ ПШЕНИЦЕ НА РЕДУ И СОЈА

ИЗ Агенције за аграрна плаћања тврде да неће стати само на контроли пшенице. Већ је у току контрола засејане површине соје и најављују контролу капиталних инвестиција, механизације, воћа, поврћа и свих мера које буду предмет подстицаја.