ЊЕГОВО преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије освештао је новообновљени храм Светих апостола Петра и Павла, у коњичком селу Борци. Храм је обновљен у славу Светих апостола Петра и Павла и у помен српским дечацима Петру и Павлу Голубовићу, који су, заједно са родитељима, убијени 1992. године у Коњицу. Након освећења храма, владика Димитрије служио је свету архијерејску литургију, после чега је одржан и помен члановима породице Голубовић. Ктитор храма је српски члан и председавајући ПБиХ Милорад Додик. Додик је рекао да је страдање српских дечака егзактан пример страдања на бази идеологије мржње, која је била званична бошњачка политика тог времена.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ПРОСЛАВЉЕН НАЈРАДОСНИЈИ ХРИШЋАНСКИ ПРАЗНИК: За Васкрс живота, наде и љубави (Фото / Видео)Епископ Димитрије је поручио након освештања храма да је данас добро победило зло, и да се Бог открива онима који имају чисто срце. Браћа Петар и Павле Голубовић имали су тек седам и пет година, када их је у ноћи између 1. и 2. јула 1992. у Коњицу, заједно са родитељима, угледним Србима из Коњица, Ђуром и Властом, из стана извело пет припадника Интервентног вода ПС Коњиц, предвођених Миралемом Мацићем, одвезли неколико километара од стана и под окриљем ноћи стрељали.

Фото РТРС

- Ко има срце, може се спасти. Бог нас је створио слободне, и у тој слободи можемо постати боголики, људи љубави и мира, а можемо постати и злочинци и људи злочина. То се све обистинило на судбини породице Голубовић. Али ми данас нисмо дали да нас зло победи, него смо победили зло добрим - рекао владика Димитрије.

У храму се налази икона на којој су осликани апостоли Петар и Павле са дечацима Петром и Павлом.


Фото РТРС