Основни суд у Бијељини потврдио је оптужницу против руководиоца бијељинске филијале Фонда за пензијско и инвалидско осигурање РС (ПИО) Весељка Савића и начелнице Одељења за решавање о правима у првом степену Мирјане Јарић Благојевић због сумње да су оштетили Фонд за 82.837 КМ.

Оптужницом, Савићу и Јарић Благојевићевој се на терет ставља да су починили кривично дело несавестан рад у служби. Суштина је да су за 105 особа издали уверење којим су им регулисани борачки додаци, на који нису имали право.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ОПТУЖБЕ ПРЕД СУДОМ: Сумња на пореску утају већу од 290.000 КМ

- Као одговорна лица осумњичени су од фебруара 2012. до краја јуна 2013. године свесно занемарили правилнике Фонда ПИО тако што приликом издавања уверења за остваривање пензије, односно борачког додатка, у матичној евиденцији нису вршили координацију и контролу процеса провера - наводи се у оптужници.

Појашњава се да је тиме за 105 особа издато уверење да су остварили пензију од гарантованог пензијског фонда, односно уверења којим су регулисана права на борачки додатак, иако тај податак није тачан.

- На основу нетачно издатих уверења 105 особа остварило је право на месечни додатак Министарства рада и борачко инвалидске заштите РС у укупном износу од 82.837 КМ, за колико је оштећен Фонд ПИО - наводи се у оптужници.