Емир Х. из Босанске Крупе и Ибрахим С. из Призрена ухапшени су у акцији "Југ 1" након што је полиција код њих пронашла и запленила 1,1 килограм хероина.

Обојица су ухапшена на подручју Козарске Дубице након што су, како сазнају "Новости", дрогу продали прикривеним истражиоцима Управе за организовани и тешки криминалитет (УОТК) МУП РС.

Извор близак истрази појашњава да су њих двојица дуже време праћени и када се дошло до доказа да су умешани у шверц дрогом истражиоци су с њима остварили контакт. Глумећи заинтересоване купце уговорили су састанак и поручили хероин. Примопредаја је договорена у Козарској Дубици и када су осумњичени са "робом" дошли на састанак обојици су стављене лисице на руке. Хапшење, као и примопредаја дроге снимљена је камерама.

Портпарол МУП РС Мирна Миљановић каже да је акција "Југ 1" резултат вишемесечне истраге УОТК током које је остварена значајна сарадња са МУП Унско-санског кантона и Федералном управом полиције.

- Током реализације акције "Југ 1" одузет је 1,1 килограм хероина, два аутомобила и то БМВ и "фолксваген фејтон", мања количина новца, као и други предмети који ће послужити као доказ у даљој истрази - рекла је Миљановићева.


Осумњичени су у петак предати Окружном јавном тужилаштву у Приједору уз извештај о почињеном кривичном делу недозвољена производња и промет дроге.


ПРОЧИТАЈТЕ И:АКЦИЈА "ЈУГ 1": Ухапшени дилери, заплењен килограм хероина (ВИДЕО)- Акција није окончана и она ће се наставити и у наредном периоду у сарадњи с другим полицијским агенцијама - рекла је Миљановићева.

У МУП РС сазнајемо да су обојица осумњичена одраније познати истражним органима, те да имају богате криминалне досијее. Емира Х. је 2010. године Суд БиХ осудио на јединствену казну од годину и седам месеци затвора јер је као члан организоване криминалне групе учествовао у кријумчарењу држављана Албаније у БиХ. Због кријумчарења људи осуђиван је и у Кантоналном суду у Бихаћу, па му је казна обједињена. Раније је хапшен и због трговине наркотицима, односно због сумње да је заједно са Елвисом Н. 2011. године преко граничног прелаза Увац покушао у БиХ да пребаци 14 килограма марихуна, који су сакрили у тапацирунгу аутомобила.


ЛАЖНИ ИДЕНТИТЕТ

Ибрахим С. се терети и за фалсификовање исправа јер је приликом хапшења код њега пронађен лажни пасош Републике Хрватске.

- Пасош је издат с његовом фотографијом, али је имао лажни идентитет, односно друго име и презиме с наводним пребивалиштем у Ријеци - каже извор близак истрази.