Српски члан Председништва БиХ и председник СНСД Милорад Додик рекао је да су се коалициони партнери у Републици Српској данас сагласили око споразума који су након девет месеци лидери СНСД, ХДЗ БиХ и СДА потписали јуче у Сарајеву.

Прочитајте још: БиХ коначно добија власт!

"Коалициони партнери су сагласни - сви елементи споразума у складу са актима Српске и са Резулоцином о војној неутралности", нагласио је Додик после састанка лидера коалиционих партнера у Бањалуци.

Говорећи о НАТО, он је рекао је да сарадња није спорна, али да чланство није прихватљиво, преноси РТРС.

Прочитајте још: Додик: Ако изаберу Шаровића Српска се враћа на дејтонско уређење

"Верујемо да ће Савјет министара ускоро бити формиран. Непотребно дуго се чекало", навео је Додик истичући да су створени сви темељни услови како би до тога дошло.

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић подржала је споразум, који су лидери СНСД-а, ХДЗ-а БиХ и СДА потписали јуче у Сарајеву, истичући да је он у интересу грађана Републике Српске и да нема ништа проблематично у њему.

"Неоправдано дуго смо чекали овај први корак", рекла је Цвијановић и додала да договор представља вољу "наших грађана и наших бирача".

ХАН ПОДРЖАО СПОРАЗУМ ЛИДЕРА У БИХ

Европски комесар за спољну политику и проширење Јоханес Хан поздравио је споразум лидера СДА, СНСД-а и ХДЗ-а о формирању Савета министара БиХ.

Он је на свом Твитар налогу изразио подршку договору лидера политичких странака да формирају Савет министара.

"То је важан корак за земљу и њене грађане и кључан корак за напредак у процесу интеграција у Европску унију", написао је Хан.