Припадници МУП Републике Српске ухапсили су на подручју Козарске Дубице две особе у акцији кодног назива "Пандора четири", а која је реализована у оквиру међународне криминалистичке истраге. Како "Новости" сазнају, у акцији су ухапшени Жељко С. (54) и његов син Илија (23), обојица из Козарске Дубице.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Република Српска оснива центар за контролу афричке куге свиња

Акција је усмерена на откривање нелегалне трговине културним добрима.

- Полицијски службеници Управе криминалистичке полиције МУП Српске у сарадњи са Полицијском управом Приједор, а под надзором Окружног јавног тужилаштва Приједор реализовали су, у сарадњи са Интерполом акцију на подручју Козарске Дубице усмерену на откривање и доказивање кривичних дела из области заштите неовлашћене трговине културним добрима путем интернета, изјавила је начелник Одељења за информисање МУП РС Мирна Миљановић.

Ухапшени се сумњиче да су починили кривична дела недозвољена трговина, присвајање, уништење или оштећење споменика културе, заштићених објеката природе или других предмета који су од посебног културног или историјског значаја и кривично дело изношење у иностранство предмета који су од посебног културног или историјског значаја или природних реткости.

Током претреса су пронађени предмети који се доводе у везу са извршењем кривичних дела.

Међу њима је већи број металних предмета са археолошком, културном или историјском вредношћу, разне стрелице, врхови копља, секире, мали кипови и разне фигуре, ковани новац из давног периода и сличне ствари, као и детектор метала. Нађена је и документација која се односи на продају и испоручивање наведених предмета у иностранство путем поште.

ДЕТЕКТОР МЕТАЛА

Осумњичени се терете да су употребом метал-детектора проналазили и ископавали културна добра, након чега су их продавали у иностранство путем „ибеја“ и „Оликса“.

Из Министарства унутрашњих послова РС је саопштено да ће наставити рад кроз размену информација са Интерполом с циљем идентификације оштећених и починилаца, а у сарадњи са Музејом Републике Српске.