Данашња седница Председништва БиХ, на којој би требало да се одлучује о именовању Зорана Тегелтије (СНСД) за председавајуће Савета министара БиХ, по свој прилици додатно ће продубити политичку кризу у БиХ.

Прочитајте још: Додик: НАТО је за Републику Српску завршена прича

Председавајући и хрватски члан Председништва Жељко Комшић и бошњачки члан Шефик Џаферовић не одступају од става да неће подржати именовање Тегелтије за кандидата све док Председништво не усвоји Годишњи национални план (АНП) за чланство у НАТО. Српски члан председништва Милорад Додик више пута је јасно дао до знања да не пристаје на уцене и да сматра да уколико не буде завршено именовање Тегелтије то више неће бити сага, него фарса.

Прочитајте још: Додик блокира пут БиХ у НАТО

Судећи према изјавама тројице чланова Председништва, Тегелтија ни данас неће бити предложен за председавајућег Савета министара, и најизгледније је да ће, уколико не буде консензуса, седница по други пут бити одложена. Јер, уколико Тегелтија не буде подржан, СНСД ће морати да предложи ново име.

Сам кандидат Зоран Тегелтија није желео да коментарише предстојећу седницу Председништва БиХ, на којој је његово именовање једина тачка дневног реда.

- Немам никаква очекивања нити било какав став о томе - рекао је Тегелтија за "Новости", не желећи да било шта прејудицира.

У изјави датој федералним медијима, Жељко Комшић тврди да неће дати подршку Тегелтији јер се, како је рекао, Додик одлучио на блокаду формирања власти непоштовањем закона.

- На тај начин Додик политички жртвује Тегелтију као кандидата. Нажалост, он се одлучио за непоштовање закона и недостављање техничког документа, односно АНП. Немам проблем с Тегелтијом, али Додик има проблем с поштовањем закона и одлука Председништва БиХ - рекао је Комшић, додајући да не постоји шанса да гласа за мандатара пре достављања АНП.

РОК ДО 5. СЕПТЕМБРА Без обзира на непромењене ставове Комшића и Џаферовића, након завршених провера Додик је упутио захтев за сазивање нове седнице. Притом је подсетио и на Принципе за формирање власти, које су 5. августа потписали он и лидери СДА и ХДЗ БиХ, Бакир Изетбеговић и Драган Човић, којима је утврђен рок за формирање власти од 30 дана. Додик је још тада најавио да ће, уколико до 5. септембра не буде формирана власт на државном нивоу, СНСД блокирати све процесе и да ће БиХ упасти у кризу, која може довести до њене дестабилизације.

Ранији став неће мењати ни Шефик Џаферовић, који је рекао да ниједан кандидат за председавајућег Савета министара БиХ неће добити његову подршку без поштовања свих закона и преузетих међународних обавеза.

- Ако нема слања АНП, нема ни кандидата за председавајућег Савета министара - истакао је раније Џаферовић.

Комшић и Џаферовић више пута су истакли да немају замерки на Теглетију као кандидата.

Иначе, на захтев Председништва БиХ, Централна изборна комисија БиХ утврдила је да Тегелтија испуњава све услове прописане Изборним законом, док је и СИПА завршила проверу истинитости информација које је Тегелтија навео на обрасцу изјаве ЦИК и извештај доставила Председништву.

Председник СДС Мирко Шаровић оценио је да је ово досад најгоре мандатарење у изборним циклусима у БиХ.

- Све указује на то да ће предлог за именовање Зорана Тегелтије пропасти. Другачији исход би био изненађење, и чини се да је седница и заказана да би се тај крах десио. Између преговарачких позиција, да мандатар не мора да има било какав програм, већ само треба да узме свој део плена и да захтева да будући сазив Савета министара као приоритет треба да земљу води ка НАТО, дубока је провалија на којој је тешко саградити мостове - каже Шаровић.