ВИШЕ од четвртине аутобуса који крстаре друмовима Републике Српске не испуњава све потребне услове техничке исправности, а највише проблема аутобуси имају са кочионим системима.

То је показала превентивна акција бесплатне контроле техничке исправности и опремљености аутобуса која је реализована пред почетак школске године, с циљем повећања безбедности ђака у саобраћају.

- Од 297 прегледаних аутобуса недостаци су утврђени на 79 или 26,6 одсто - саопштило је Министарство саобраћаја и веза Републике Српске.

Највећи број неисправности односи се на кочиони систем, и то код 71 возила. Следе уређаји за осветљење и светлосну сигнализацију код 31 возила, систем за управљање код 10, и елементи вешања, осовине и точкова код 16 возила. На два аутобуса недостајала је потребна опрема.

Прочитајте још - Неисправне кочнице на аутобусима

- Сви аутобуси на којима су утврђени недостаци током контроле од 19. до 31. августа упућени су на то да их отклоне, а потом да понове технички преглед - саопштило је Министарство саобраћаја и веза РС.

Бесплатни преглед реализован је на 35 станица за технички преглед у Српској, а трошкове контроле сносиле су саме станице.

Превентивну акцију су, заједно са Министарством саобраћаја и веза РС, реализовали МУП РС, Привредна комора РС, Асоцијација станица за технички преглед возила, Стручна институција за технички преглед возила и Ауто-мото савез РС.

КОНТРОЛИСАНО 58 ПРЕВОЗНИКА

ПРЕВЕНТИВНА акција контроле техничке исправности возила спроводи се пред почетак сваке школске године. Ове године за учешће у акцији пријавило се 58 станица за технички преглед аутобуса, као и 58 превозника, односно власника возила.