ПОВОДОМ годишњице НАТО бомбардовања и напада на репетитор "Краљица", породице пет погинулих припадника ВРС у том нападу изашли су овог викенда на озренски врх, надморске висине 883 метра, да одају почаст и положе венце.

НАТО се тог 7. септембра 1995. ваздушном подршком здруженим јединицама Армије БиХ умешао у рат у БиХ, сврставши се на муслиманску страну. Три дана касније кренуо је фронтални напад на Возућу и јужни део Озрена јединица Другог тузланског и Трећег зеничког корпуса.

На Озрену је уз људске жртве потпуно разрушен ТВ репетитор "Краљица". Погинули су и у бетонским рушевинама затрпани Слободан Милотић, Мирко Тривуновић, Драган Савановић, Срето Кајишаревић и Жељко Лукић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Освештан спомен музеј у знак сећања на 6000 страдалих Срба у Старом Броду на Дрини

Пре тога, мете бомбардера Атлантске алијансе од 30. августа били су добојски војни објекти на Усори, складиште муниције на Барама, приградским насељима једва два километра удаљена од центра града. Срушени су до темеља и репетитор Радио Добоја, релејни систем на брду Бецањ изнад Добоја, складиште ВРС у Поточанима, само неколико километара удаљено од Добоја.

Командант једне од озренских бригада ВРС, Зоран Благојевић, истакао је одавајући почаст страдалима, да је посебно болно за породице жртава НАТО бомбардовања што нико од починилаца тог злочина није одговарао.

Такође, до сада на релавантан начин научно није истражена и верификована узрочна веза бомбардовања НАТО авијације и утврђене повећане смртности пацијената и оболевања од малигних болести на ширем добојском подручју.