ОКРУЖНО јавно тужилаштво у Бањалуци обуставило је истрагу против држављанина Србије Ненада Недељковића (51), овлашћеног лица у Удружењу "Мој живот је у вашим рукама" из Градишке, након што је утврђено да не постоји основана сумња да је починио кривично дело преваре.

ПУ Градишка пријавила је Недељковића због сумње да је присвојио 6.800 КМ који су, преко хуманитарног телефонског броја 17005, прикупљани као помоћ за лечење оболелог дечака из Добоја. У полицији су тврдили да је Недељковић хуманитарни број везао за рачун Удружења у Збербанци, уместо за рачун који су родитељи дечака отворили у Уникредит банци.

Међутим, тужилаштво је истрагом утврдило да су родитељи дечака опуномоћили Недељковића да прикупља и подиже новац. У изјави, коју су дали Тужилаштву, родитељи су навели и да је Недељковићево удружење 2017. за лечење њиховог сина прикупило 40.000 КМ, које су уплаћене на њихов рачун у Уникредит банци, и да су у два наврата добили још 1.500 КМ као помоћ за лечење.

ПРОЧИТАЈТЕ И: СУД ПОТВРДИО: Осумњичени да су продавали дрогу деци на журкама


У Наредби о обустављању истраге против Недељковића, Тужилаштво наводи и да је неспорно утврђено да је преко хуманитарног броја 17005 у октобру 2017. прикупљено 6.881 КМ за наставак лечења дечака и да је новац 13. новембра уплаћен на рачун Удружења. Међутим новац није присвојен, како се наводило у пријави, већ искоришћен за куповину лека. Радило се о ампулама ERWINASE, које су купљене у Загребу и Београду за износе од 37.887 куна (око 10.000 КМ) и 238.200 динара (око 4.000 КМ). Тужилаштво наводи и да их је УКЦ РС обавестио да је Недељковић у новембру лек донео у Клинику за дечје болести у којој се дечак из Добоја лечио, будући да у датом моменту Клиника није располагала тим леком.

- Неспорно је утврђено да су новчана средства, добијена хуманитарним телефоном, искоришћена за куповину лека оболелом дечаку. На основу свега наведеног закључује се да осумњичени није себи прибавио имовинску корист, нити је на било који начин довео у заблуду - наводи се у Наредби о обустави истраге.


ИСТРАГА Окружно јавно тужилаштво у Бањалуци/ Фото Д. Поздеровић

ОГРОМНА ШТЕТА

НЕНАД Недељковић за "Новости" тврди да кампању против њега води друго хуманитарно удружење из Градишке, јер им смета "то што је из Србије".

- Против одговорног у том удружењу поднећу тужбу због клевете. Те неосноване и неутемељене пријаве нанеле су огромну штету мени и Удружењу "Мој живот је у вашим рукама" и онемогућавају нас да се бавимо хуманитарним радом - каже Недељковић.