НАКОН што се локална власт у Добоју почетком године одрекла ЈЗУ "Јован Јовановић Змај" и препустила је наводном стратешком партнеру "Вивамедик" из Зворника, та јавна установа добила је новог газду.

Под још непознатим условима, у току је њено преузимање од стране конкурентске фирме "Моја апотека", чији су стварни власници такође непознати широј јавности.

Скупштина града Добој је пре пола године дала сагласност за окончање поступка ликвидације градске апотеке у њеном власништву, предложен од стране стечајног управника Зорана Стевановића.

Сагласност је условљена обезбеђењем заштите интереса Града као оснивача, задржавањем права на део имовине у поступку решавања власничког статуса непокретности. То је урађено зато што до краја није разрешена власничка структура ранијег Регионалног медицинског центра "23. август", који се распао избијањем ратног сукоба у БиХ. У његовом саставу, осим апотеке, били су и локални Дом здравља и садашња Општа болница.

Прочитајте још - Добој сад без своје апотеке

Уговором о стратешком партнерству, фирма из Зворника је преузела више од два милиона марака приспелих обавеза и запослене. ЈЗУ са пет апотека и још пет апотекарских станица у Добоју и Петрову само на име дуга ранијем главном добављачу дуговала је 1,8 милиона марака и још 675.000 марака за инвестициона улагања настала након великих штета претрпљених пре пет година, које је тај добављач преузео на себе. Све то у наредном периоду треба да буде брига зворничке фирме, која је преузимањем "Змаја" уз оснивачка права, која је имао Град, преузела и дуговања.

Сада се новим развојем догађаја нејасна ситуација око добојске апотеке још више замагљује, па у овдашњој јавности већ постоје сумње да у целој причи нису баш чиста посла.

Прочитајте још - "Болесне" и добојске апотеке!

ПОПЛАВЕ УНИШТИЛЕ ИМОВИНУ

ПОПЛАВЕ су биле и главни узрок финансијске пропасти добојске Апотеке, јер су поред девастираних пословних просторија у поплави уништене и велике количине лекова и другог медицинског материјала огромне вредности. То је створило милионска дуговања од којих се до дан-данас ЈЗУ "Јован Јовановић Змај" није опоравила.