ВЛАДА РС спроводи мере око подстицаја за запошљавање, а чији је циљ обухват још већег броја младих људи, јер жели да заустави њихов одлазак. У Републици Српској у овој години обезбеђено је више од 30 милиона КМ за запошљавање и Влада ће настојати да ова мера буде финансијски проширена, поручио је премијер РС Радован Вишковић пред посланицима Народне скупштине РС.

- Сматрамо да ова мера даје резултате и сигурно је да ћемо у наредном периоду настојати да је финансијски проширимо и обухватимо што више младих, јер желимо да зауставимо њихов одлазак из РС - рекао је Вишковић.

Он је истакао да је значајна и реализација стартап програма запошљавања за младе, за шта је обезбеђено 7,5 милиона КМ, од чега је милион евра од Владе Србије.

Прочитајте још - Наредне седмице колективни уговор за запослене у образовању

- Завршен је и конкурс за други квартал ове године за шта је предвиђено четири милиона КМ за програм запошљавања младих до 35 година - додао је Вишковић и подсетио да је у прошлој години запослено 1.200 особа, а у овој у првом кварталу њих 750.

Говорећи о мерама пронаталитетне политике, Вишковић је рекао да се једна односи и на измене и допуне Закона о дечјој заштити, којима је прописано да од 1. јануара 2020. године накнаде за породиље у бруто износу буду враћане послодавцима.

- Није било поштено да пронаталитетна политика буде на терету послодавцима. Ове године смо имали поврат од 70 одсто и од 1. јануара идемо са бруто повратом послодавцима - рекао је Вишковић.


Радован Вишковић


Он је рекао да се новим Законом о дечјој заштити уводи и категорија корисника одређеног права, што се односи на децу са посебним потребама, јер је уведена накнада за неговатеља.

Председник Владе РС истакао је и да се завршетак и отварање савременог објекта кардиохирургије у оквиру УКЦ Српске очекује на пролеће, и да ће у тај пројекат бити уложено око 33 милиона КМ из буџета.

Прочитајте још - Српска је мека за инвестиције

- То је веома значајно питање за Српску, јер нисмо имали развијену кардиохирургију и пратеће елементе за ту врсту лечења пацијената. Пацијенти ће ту имати врхунску здравствену услугу - рекао је Вишковић.

Како се чуло, на плану унапређења републичког високог образовања кључно је школовати кадар потребан привреди и људе који ће радити, а не бити на бироима.

- Важно је да смо препознали да наше високо образовање није усклађено са потребама привреде. Морамо да школујемо профиле потребне нашој привреди - нагласио је Вишковић.

Он је истакао да Влада константно ради на јачању привредног амбијента, па и посредством подстицаја привредницима и растерећења привреде.

МУП "ЧЕШЉА" ГАЗДИНСТВА

ПРЕМИЈЕР Вишковић рекао је да МУП РС, у вези са спорним шумским газдинствима, дало налог за истражне радње и истакао да ће бити кривичних пријава. Нагласивши да су недавно смењени директори газдинстава са највећим губицима, Вишковић је рекао да је Влада урадила што се очекивало и очекује испитивање свих нелегалних радњи и по дубини, јер нису само криви директори.

СУЗАНА ГАШИЋ НОВА МИНИСТАРКА

НАРОДНА скупштина РС изабрала је Сузану Гашић за министарку трговине и туризма Српске, након што је констатована оставка досадашње министарке Драгице Ковач. Гашићева је рођена 1980. године у Загребу. Правни факултет је завршила 2007. у Бањалуци, а радила је у компанији "Арселор Митал", као асистент директора сектора правних, општих и кадровских послова.