Градоначелник Игор Радојичић, заједно са представницима Центра за социјални рад, потписао је данас са организацијом "Сачувајмо децу" уговор о реализацији пројекта "Породични сарадник", са циљем јачања породице кроз институције социјалне заштите.

Радојичић је појаснио да се пројекат односи на 20 породица у којима постоји могућност занемаривања деце, због породичних потешкоћа.

- Пројектом је предвиђено да породица добије помоћ и подршку, како би остала на окупу, јер ови малишани не би требало да се издвајају из породица, него да, по могућности, живе у здравим и срећним породицама, рекао је Радојичић новинарима након потписивања уговора.

Директор организације "Сачувајмо децу" Андреа Жеравчић истакла је да је програм осмишљен тако да се помогне центрима за социјални рад да имају обучен стручни кадар који ће радити са идентификованим породицама.

- Тим породицама потребна је подршка у минимизирању ризика који постоји и развијању родитељских компетенција. У претходном периоду подржали смо развој дневног центра за децу у ризику у Бањалуци. Потребна је већа подршка и родитељима, како би наше интервенције биле корисне за децу, рекла је Жеравчићева.

Директор Центра за социјални рад Бањалука Ирена Јолџић изразила је задововољство наставком сарадње са организацијом "Сачувајмо децу" како би се заједнички деловало да се свака породица одржи на окупу.

- Наш тим социјалних радника ће помоћи породицама у томе, а највећи интерес је да деца напредују у породицама, а не да их изузимамо из различитих разлога, рекла је Јолџићева.

Она је додала да ће се пројекат спроводити до краја 2020. године.