СВЕ јавне површине у Републици Српској ускоро ће бити покривене видео-камерама, које ће 24 сата дневно снимати дешавања на најпрометнијим локацијама што ће, како се очекује, побољшати безбедност грађана и олакшати борбу против криминала.

У оквиру пројекта "Безбеднији град" који је МУП РС покренуо у сарадњи са 36 општина и градова видео-надзор је досад успостављен у 23 локалне заједнице. Њима ће се придружити Бањалука, и још 12 градова и општина, где је реализација пројекта у току.

- Пројекат подразумева успостављање видео-надзора јавних површина, тргова, паркова, објеката, мостова, улица, раскрсница, паркинга, спортских објеката, а све у циљу превентивне заштите грађана и њихове имовине, али и борбе против криминала, тероризма и свих других облика нарушавања безбедности, јавног реда и мира - каже портпарол МУП РС Мирна Миљановић.

Прочитајте још - "Велики брат" у школама: Камере и у учионицама?!

Она појашњава да систем видео-надзора користе све полиције у Европи и свету, као средство за брже и ефикасније откривање починилаца кривичних дела, прекршаја у саобраћају или нарушавању јавног реда и мира.

- Сви снимци се чувају у МУП РС и само наши службеници имају право прегледа снимака, као и изузимање истих, а права приступа су дефинисана документом "Политика видео-надзора" - каже Миљановићева.

Напомиње да се приликом подешавања камера стриктно води рачуна о одредбама Закона о заштити личних података према којем је МУП РС дужан да заштити приватност грађана.

- То значи да се снимају само јавне површине, зашта МУП има законска овлашћења. Камере се усмеравау тако да не снимају и не нарушавају приватан простор грађана - појашњава Миљановићева.

Мирна Миљановић

Само у Бањалуци планирано је постављање 342 камере на 110 локација. Цео посао је још у почетној фази и како је потврђено "Новостима" досад је урађено око пет одсто планираног посла, јер се све финансира кроз више лотова.

- Што се тиче Бањалуке, прве камере биће постављене на Тргу Крајине и у насељу Борик. Град ће финансирати изградњу стубова, панела и других објеката неопходних за постављање камера, као и услугу преноса података од камера до центра у МУП РС - наводе у Граду Бањалука, додајући да је МУП РС задужен за избор и инсталацију опреме.

Према тендерској документацији камере ће, између осталог, имати сензор са прогресивним скенирањем, инфрацрвени филтер за снимање дан/ноћ, дигитални зум, детекцију покрета. Неке од њих требало би да имају праћење покретних објеката, уз детекцију лица, и препознавање регистарских ознака при брзини од 200 километара на сат.

Драган Лукач

БОЉА БЕЗБЕДНОСТ

МИНИСТАР унутрашњих послова РС Драган Лукач сматра да ће се, уз видео-надзор, лакше решавати разни прекршаји и кривична дела.

- Где год је спроведен, тај пројекат се одлично показао. То ће добро доћи за превентивно деловање и комплетну безбедност. Све ће бити повезано у јединствени систем у МУП где ће моћи да контролишемо сва кретања на јавним површинама, а у приватно власништво нећемо задирати - рекао је Лукач.