Представници Синдиката образовања, науке и културе и Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске постигли су сагласност да у наредних 15 дана наставе разговоре о повећању плата за запослене у институцијама науке и високог образовања те о побољшању студентског стандарда у Српској.


Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић рекао је новинарима у Бањалуци да је ово први у низу састанака на којем је разговарано о оквиру у вези са повећањем плата у области високог образовања и студентског стандарда.


Он је навео да је планирана измена платних коефицијената тако да ће они који сада имају најнижа примања добити највеће повећање.

Рајчевић је рекао да пред ресорним министарством и социјалним партнерима предстоји још доста посла у виду анализе како да се што правичније расподеле платни коефицијенти у овој области.


Он је изразио очекивање да би од 1. јануара идуће године требало да буду у примјени решења која буду у међувремену договорена са социјалним партнерима у овој области.


Прочитајте још: Синдикат образовања науке и културе РС тражи повећање плата за најмање 10 одсто

Председник Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске Драган Гњатић рекао је новинарима да ће синдикат и координациони одбори високог образовања за универзитете у Бањалуци и Источном Сарајеву у наредном периоду преговарати са надлежним министарством и послодавцем како би добили најбоља решења у овој области.