Непосредно након завршетка рата у БиХ 1996. године, у Угљевику је, за потребе руских војника који су ту боравили у склопу мировне мисије, изграђена необична, мала црква посвећена Светом Александру Невском.

Дрвена црква величине осам и по пута пет метара, са седам звоника, привлачи пажњу својом лепотом и једноставношћу, а смештена је на десној обали реке Јање, недалеко од Термоелектране Угљевик.

Храм је 12. децембра 1997. освештао епископ зворничко-тузлански Василије, уз присуство епископа красногорског Саве из Русије. Ово је јединствена црква у БиХ, која је неколико година била под јурисдикцијом Московске патријаршије и Руске православне цркве, а након одласка руских мировних снага на Косово 1999. године, храм је указом руског патријарха Алексеја Другог припао Епархији зворничко-тузланској.

Иконостас у цркви је урадио непознати руски војник, а поред цркве је 2012. изграђен и Светосавски дом.

- Док су Руси боравили у Угљевику, у цркви је служило неколико руских свештеника - прича јереј Срђан Васиљевић, који тренутно службује у овом храму.

Прочитајте још - Обновљена црква Светог Александра Невског

- Током 2012. смо започели градњу Светосавског дома, али је жеља православних верника овог краја да се, уз благослов владике Фотија, у недовршеном објекту изгради духовно-културни центар Српско-руског пријатељства. Здушно се ради на реализацији тог пројекта, а у плану је изградња новог звоника и куполе на храму у руском стилу.

У обнови светиње, јединствене на овом простору, помажу Рудник и Термоелектрана Угљевик, Општина и парохијани Горњозабрђске епархије, а верујемо, када храм буде завршен, да ће бити достојан упоређивања с предивним храмовима широм руске православне заједнице, каже јереј Срђан.

Када се заврше сви радови, ова црквица би требало да постане манастир у виду скита, где би боравио један монах.

Ова светиња ће бити и трајни подсетник на неко време које је иза нас, али и уточиште за ходочаснике који пожеле да се духовно окрепе у мајевичким лепотама.

ЧАСТ И ПОНОС

Велика је част и радост што је наш братски, руски народ изградио овакву светињу баш на нашем простору. Храм Светог Александра Невског пуни срца и душу наших верника, и понос је читавог краја - истиче Перо Мирковић из Црквеног одбора Горње Забрђе, и додаје да је храм још један доказ вековних, нераскидивих веза, духовних, културних и историјских, које повезују српски и руски народ.