Министар просвете и културе Републике Српске мр Наталија Тривић на састанку са председником Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске Драганом Гњатићем рекла је да је опредељење Владе Републике Српске да у континуитету побољшава положај просветних радника и радника запослених у области културе.


На састанку је разговарано о могућности повећања платних коефицијената за запослене у области образовања и културе.


- Планирана је измена платних коефицијената за запослене у области образовања и културе и у наредном периоду ће бити урађене додатне анализе ради правичније расподеле буџета намењеног за плате запосленима у овим областима - појаснила је Тривићева.


Она је нагласила да ће се и путем реформе образовног система настојати обезбедити бољи положај просветним радницима јер они раде веома одговорно посао који је од посебне важности за развој Републике Српске.


Председник Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске Драган Гњатић рекао је да очекује да ће од 1. јануара наредне године бити повећане плате за све запослене у образовању и култури, али и да ће бити настављено уједначавање платних коефицијената у складу са Меморандумом.


- Наставићемо сарадњу како бисмо на правичан начин дошли до повећања платних коефицијената за запослене у области образовања и културе. Најнижа плата у просвети сада износи око 450 марака, а са најављеним повећањем би требало да буде око 600 марака, док би плате до 1000 марака требало да буду увећане за десет одсто - рекао је Гњатић.


Прочитајте још: Тривић: У септембру реформа образовања и више праксе


Подсећамо да су почетком ове године, наставници и запослени са високом стручном спремом у образовању и култури након 11 година добили веће плате у износу од најмање осам одсто. То је био први корак у реализацији Меморандума о заједничким мерама за период од 2018-2020. године, закљученим 2017. године између Владе Републике Српске и Савеза синдиката Републике Српске, којим је предвиђено да 2022. године дође до изједначавања плата запосленима у образовању и култури са осталим буџетским корисницима.