У Бањлуци је тренутно на листама чекања за вртић између 1.500 и 2.000 малишана, а о овој теми и могућим решењима се расправљало у Скуштини Града.


Изградњом два нова и проширењем капацитета два вртића у догледно време биће створени услови за пријем још 450 малишана у предшколске установе у оквиру Центра за предшколско васпитање и образовање, речено је на данашњој седници Скупштине града Бањалука.


Током расправе о годишњем програму Центра, истакнуто је да је у јавним вртићима, који делују у саставу ове установе, тренутно смештено око 2.200 деце, а да се на листи чекања налази између 1.500 и 2.000 малишана.


Веома смо задовољни динамиком проширења вртићких капацитета у граду и надамо се да ће се таква политика наставити и у наредном периоду – изјавила је Јелена Кутриновић, директорица Центра за предшколско васпитање и образовање.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Полазак деце у вртић у Србији више никад неће бити исти: Држава уводи радикалне промене које ће растужити баке и деке


Она је нагласила да сваке године имају све већи број захтева за пријем деце са потешкоћама, те да су, из тог разлога, тражили средства за за ангажман још једног логопеда, који ће радити са том децом.


Она је додала да је ове године конкурс за похађање програма пред полазак у школу за 2020/21. годину објављен већ у октобру и подсетила све родитеље који су заинтересовани за овај програм, да децу морају пријавити до 31. октобра 2019. године.

Председник Скупштине града Зоран Талић указао је да је потребно да се достави јасна информација о томе у којим месним заједницама постоји потреба за изградњом нових вртића.


Приликом уписа, потребно је да родитељи наведу и из којег краја града долазе односно из које месне заједнице, а не само који се вртић преферира. То је кључно за израду пројекције о томе где градити нове вртиће – нагласио је Талић.


Он је подсетио да је тренутно у току адаптација два вртића те изградња два нова, чиме ће се решити смештај за један део деце са листе чекања, али и истакао да се тај посао мора наставити даље у континуитету.